Külföld

Robbanásveszély a Közel-Keleten

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 03. 07:59

Minden azzal kezdődött, hogy szombaton lefejeztek egy síita főpapot.

A szaúdi belügyminisztérium szombat reggel jelentette be, hogy terrorizmus vádjával kivégeztek negyvenhét embert, köztük Nimr al-Nimr neves síita hitszónokot. Még 2012 júliusában tartóztatták le tömegtüntetésekre és zavargásokra való felbujtás vádjával.

Már letartóztatásának hírére több tüntetés volt a síiták lakta keleti Katíf régióban – Szaúd-Arábia 27 milliós lakosságának mintegy 15 százaléka síita.

“Kíméletlen megtorlás”

A kivégzés hírére Iránban elszabadult a pokol, tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták meg a szunnita királyság teheráni nagykövetségét, majd betörtek a misszió területére. A Reuters azt írta, hogy tüzeket gyújtottak az épületben, és annak legalább egy helyiségét feldúlták, a berendezési tárgyakat összetörték.

Az ISNA beszámolója szerint a rendőrség nem sokkal később kiszorította a demonstrálókat a nagykövetség területéről, de az épület előtt továbbra is sokan vannak. A létesítményt a készenléti rendőrség tagjai vették körül, és az épületet tűzoltók lepték el. A teheráni rendőrfőnök is a helyszínre érkezett a kedélyek lecsillapítása végett.

Az iráni külügyminisztérium nyugalomra intette a tüntetőket, és felszólította őket, hogy nem tegyenek kárt a diplomáciai képviseletben. Nem sokkal korábban az iráni Forradalmi Gárda azonban “kíméletlen megtorlással” fenyegette meg a szaúdi uralkodócsaládot al-Nimr kivégzése miatt.

Kíméletlen megtorlás fogja érni az al-Szaúd (családot) a közeljövőben, ami ennek a terrorista párti, iszlámellenes rezsimnek a bukását fogja okozni

– áll a hivatalosan a síita Irán politikai-vallási rendszerének védelméért felelős befolyásos fegyveres szervezet által kiadott közleményben.

Legfőbb riválisok

A kivégzésre adott “ellenséges” iráni megszólalásokra hivatkozva Szaúd-Arábia szombaton behívatta Irán rijádi nagykövetét, és a szaúdi vezetés “megdöbbenését” fejezte ki, amiért Teherán – megítélése szerint – “beleavatkozott a királyság belügyeibe”.

Szaúd-Arábia és Irán már eddig is egymás legfőbb politikai-vallási riválisainak számítottak a Közel-Keleten, és több térségbeli konfliktusban is szemben álló feleket támogatnak. Egyes elemzői értékelések szerint al-Nimr kivégzése tovább hevítheti a feszültségeket a két ország között.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár “mély megdöbbenésének” adott hangot a szaúdi kivégzések miatt. “Al-Nimr sejket és a többi kivégzett rab közül másokat is olyan eljárások során ítéltek el, amelyek súlyos aggodalmakat vetettek fel a vádak jellegét, illetve az eljárás tisztességességét illetően” – fogalmazott Ban Ki Mun közleményében.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nyugalomra és önmérsékletre int a történtekkel kapcsolatban. Arra szólította fel a térség politikai vezetőit, hogy tartózkodjanak a vallási feszültségek felkorbácsolásától.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.