Nagyvilág

Felrobbant a Szojuz gázvezeték Kárpátalján – videó

A Magyarországot is ellátó földgázvezeték kárpátaljai szakaszánál a feltörő lángnyelvek magassága az 50 métert is elérte.

A hatóságokhoz magyar idő szerint 9 óra körül érkezett az első jelentés arról, hogy Huszt térségében szivárgást észleltek a Szojuz (Szövetség) gázvezetéken. A kiáramló földgáz mintegy másfél óra múlva berobbant, hatalmas pánikot keltve a környező településeken. A feltörő lángnyelvek magassága az 50 métert is elérte, és több kilométerről is észlelték őket.

A katasztrófavédelem és a gázművek emberei a szelepek elzárásával kiiktatták a sérült szakaszt. Jelenleg szakértők bevonásával vizsgálják, hogy mi okozta a 1,42 méter átmérőjű vezeték sérülését. Egyelőre a terrorcselekmény lehetősége sem kizárt.

A keletkezett károk felmérése folyamatban van. A hivatalos jelentések szerint a baleset során senki sem sérült meg. Mivel a kárpátaljai fogyasztók ellátása másik vezetéken történik, a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében zavartalan a lakossági gázszolgáltatás.

Az orenburgi, vagy hivatalos nevén a Szojuz (Szövetség) gázvezeték a hetvenes években épült, nemzetközi összefogással. A Bogorodcsani-Huszt szakasz kivitelezésében magyarországi építők is részt vettek. A vezetéken 1979 januárjában kezdődtek meg a gázszállítások Magyarország és az akkori Csehszlovákia irányába. Jelenleg pedig az EU-ba irányuló orosz gázszállítások zöme ezen a vezetéken keresztül történik.

Olvasói sztorik