Külföld
Refugees and migrants arrive in the island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on December 8, 2015.
At least six children died on December 8, 2015 when a boat carrying Afghan migrants sank in Turkish waters while on its way to Greece, local media reported.
 / AFP / ARIS MESSINIS

Az év utolsó napján is ezrével érkeznek a menekültek Európába

24.hu
24.hu

2015. 12. 31. 14:59

Az év utolsó napján is özönlöttek a migránsok a görög szárazföldre: csütörtök reggel 3600 illegális bevándorló érkezett Athén kikötőjébe, Pireuszba. A görög parti őrség eközben óva intett attól, hogy a mostani hidegre fordult időben bárki is vállalkozzon a Törökország és Görögország közötti tengeri útra.

A Pireuszba érkezőket az égei-tengeri Számosz, Híosz és Leszbosz szigetéről szállították el, többségük Szíriából származik, és a megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy Nyugat-Európába akarnak eljutni.

A parti őrséget és az Európai Unió határőrizeti ügynökségének (Frontex) az égei-tengeri szigeteken állomásozó tisztségviselőit eközben riadókészültségbe helyezték, mivel az év utolsó napján egész Görögországban beköszöntött a tél. Az Égei-tengeren viharos szél fúj, a legtöbb Törökországból érkező migráns első európai állomásának számító Leszbosz szigetén csütörtökön napközben fagypont körüli hőmérsékletet mértek.

“Aki ma megpróbál (Törökországból) átkelni (az Égei-tengeren), nagy hibát követ el” – hangsúlyozta a parti őrség egyik tisztségviselője a Leszbosztól délre fekvő Híosz szigetén.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje óta – december 29-ig bezárólag – 847 819 illegális bevándorló érkezett tengeri úton Törökországból Görögországba. Naponta legalább 3 ezren érnek partot – közölte a görög kormány.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.