Nagyvilág

Az év utolsó napján is ezrével érkeznek a menekültek Európába

Az év utolsó napján is özönlöttek a migránsok a görög szárazföldre: csütörtök reggel 3600 illegális bevándorló érkezett Athén kikötőjébe, Pireuszba. A görög parti őrség eközben óva intett attól, hogy a mostani hidegre fordult időben bárki is vállalkozzon a Törökország és Görögország közötti tengeri útra.

A Pireuszba érkezőket az égei-tengeri Számosz, Híosz és Leszbosz szigetéről szállították el, többségük Szíriából származik, és a megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy Nyugat-Európába akarnak eljutni.

A parti őrséget és az Európai Unió határőrizeti ügynökségének (Frontex) az égei-tengeri szigeteken állomásozó tisztségviselőit eközben riadókészültségbe helyezték, mivel az év utolsó napján egész Görögországban beköszöntött a tél. Az Égei-tengeren viharos szél fúj, a legtöbb Törökországból érkező migráns első európai állomásának számító Leszbosz szigetén csütörtökön napközben fagypont körüli hőmérsékletet mértek.

“Aki ma megpróbál (Törökországból) átkelni (az Égei-tengeren), nagy hibát követ el” – hangsúlyozta a parti őrség egyik tisztségviselője a Leszbosztól délre fekvő Híosz szigetén.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje óta – december 29-ig bezárólag – 847 819 illegális bevándorló érkezett tengeri úton Törökországból Görögországba. Naponta legalább 3 ezren érnek partot – közölte a görög kormány.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik