Nagyvilág

A lengyel szenátus az év utolsó napján elfogadta a médiatörvény módosítását

24.hu
24.hu

2015. 12. 31. 20:03

A szejm után csütörtökön a lengyel törvényhozás felsőháza, a szenátus is elfogadta a lengyel médiatörvény módosítását, amely ellen számos nemzetközi szakmai szervezet is felemelte szavát. A szenátorok közül ötvenheten szavaztak igennel, huszonhárman nemmel, ketten tartózkodtak.

Az új jogszabály azonnali hatállyal megszünteti majd a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig részvénytársaságként működő médiavállalatok vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezi majd ki vagy válthatja le. A szakmai felügyeletet továbbra is az öttagú, a szejm, a szenátus és az államfő jelöltjeiből álló médiatanács (KRRIT) gyakorolná. A KRRIT állami szerv, melynek élén 2010 óta a Bronislaw Komorowski volt államfő jelöltjeként megválasztott Jan Dworak áll.

A bírálatok szerint ezzel a módosítással a kormány megerősíti közvetlen politikai befolyását a lengyel közmédiában.

A jobboldali, kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt átmenetinek szánja a kincstárügyi tárca szerepét a közmédiában. A jövő év első felében végrehajtandó, mélyrehatóként beharangozott reform során a közszolgálati rádiót, a televíziót és a PAP hírügynökséget nemzeti kulturális intézményekké alakítanák át, más szervezeti struktúrával és megváltozott finanszírozással. A reformot a közmédia szerepének megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolják.

A törvénymódosítás hatálybalépéséhez már csak Andzrej Duda államfőnek kell aláírnia az elfogadott jogszabályt. Az átmenetinek szánt törvény 2016. június 30-án hatályát veszti.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.