Nagyvilág

Rakétával hozta a frászt az amerikaiakra Irán

Eddig sose volt hasonló jellegű csörte, de most az irániak izmoztak egy sort egy amerikai repülőgép-hordozóval.

Másfél kilométerre megközelített egy kilőtt iráni rakéta egy amerikai repülőgép-hordozó hajót, a USS Harry S. Trumant – írja a Business Insider. Az incidens még szombaton történt a déli órákban, 23 perccel azután, hogy az iráni haditengerészet közölte, éles lőszerekkel tartanak hadgyakorlatot a Perzsa-öbölben.

Az amerikaiak meglepődöttsége érthető volt, hogy majdnem a hajójuk irányába repült egy iráni rakéta. Kyle Raines, az amerikai központi parancsnokság (a Centcom) parancsnoka azt mondta, elég szokatlan formája ez az irániakkal való interakciónak. Raines hozzátette,

Miközben az iráni erők és az amerikai haditengerészet közötti interakciók többsége professzionális, biztonságos, rutinszerű, ez az esemény nem volt az, és szembemegy mindazon törekvésekkel, hogy biztosítsuk a navigáció szabadságát és a tengeri biztonságot globális alapokon.

A Pentagon közölte amúgy, hogy a Truman hajó a nemzetközi hajózási útvonalon volt, szóval nem hajózott be iráni felségvizekre. A Truman egy amerikai romboló és egy francia fregatt társaságában azért van a Perzsa-öbölben, hogy légicsapásokkal segítse az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik