Nagyvilág

“A terrort és a terrorizmust nem lehet bombákkal megsemmisíteni”

Haszan Róháni (Haszan Róháni, Irán)
Haszan Róháni (Haszan Róháni, Irán)
Az iráni elnök szerint a muzulmán országok kötelessége kijavítani az iszlámról alkotott képet.

A muzulmán országok legfőbb kötelessége kijavítani a nemzetközi közvéleményben az iszlámról alkotott képet – mondta vasárnap Haszan Róháni Teheránban az Iszlám világ jelenlegi válsága című nemzetközi konferencián.

Meg kell szüntetnünk az iszlámról a világhálón és a valós világban kialakított negatív képet!

Az iráni elnök közölte, hogy az erőszak, a terrorcselekmények, a mészárlások nagy többsége sajnálatos módon az iszlám világban történnek, Afrikában, a Közel-Keleten és Nyugat-Ázsiában.

Szembe kell szállnunk az erőszak ideológiájával és szóhasználatával, amelyet az Iszlám Államhoz (IÁ) hasonló dzsihadista szervezetek terjesztenek.

Az iráni vezető egységbe szólított minden régióbeli és azon túli iszlám államot. Mint mondta: felhívása azoknak is szól, akik most szomszédaikat bombázzák. Nem nevezte meg ezen országokat, de Teherán a jemeni polgárháborúban a síita húszi felkelőket támogatja, míg Szaúd-Arábia a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormányt. Róháni kérdésként vetette fel, hogy idén vajon mennyi fegyvert vásároltak a térségbeli országok az Egyesült Államoktól. Úgy vélte, a pénzt az éhező, nélkülöző muzulmánok megsegítésére lehetett volna fordítani. Mint mondta, az anyagi és kulturális szegénység az oka, hogy az IÁ terrorszervezet harcosokat tud toborozni az iszlám társadalom megsemmisítésére.

Az elnök neheztelve szólt arról, hogy a muzulmán országok évek óta beszélnek az egységről, amit lehetetlen megvalósítani úgy, ha nem kapcsolják össze a muzulmán világ gazdaságával.

A terrort és a terrorizmust nem lehet bombákkal megsemmisíteni.

Figyelmeztetett az iráni elnök, aki szerint a régió konfliktusaiból leginkább Izrael és a muzulmán-ellenes erők profitálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik