Nagyvilág

Jövőre 17 milliárdot költhet Németország menekültekre

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 29. 19:01

     

A Die Welt összeállításában szereplő számok a feladatért felelős tartományi kormányok pénzügyi tervei a szövetségi kormány legutóbbi hivatalos előrejelzésén alapulnak.

Az összeg azért lehet több a fent említett 17 milliárd eurónál, mert a prognózisban szereplő 800 ezer helyett több mint egymillió menedékkérő érkezett az idén.

A kiadások egy részét pedig nem tartományi forrásokból fedezik, hanem a központi büdzséből.

Az is növeli a bizonytalanságot, hogy nem tudni, miként alakul a menekülthullám jövőre, ezért előfordulhat, hogy év közben pótköltségvetést kell készíteni – közölte a Die Welttel a Hessen tartományi pénzügyminisztérium. A lap mind a 16 tartomány pénzügyminisztériumától kért adatokat a menekültügy tervezett finanszírozásáról.

A legtöbb pénzt – 4 milliárd eurót – a legnépesebb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália irányozta elő, a második Bajorország 3,31 milliárddal, a harmadik Baden-Württemberg 2,25 milliárddal.

A legkisebb tartományok is jelentős kiadással számolnak, Saar-vidéken 100 millió eurót, Mecklenburg-Elő-Pomerániában 170 millió eurót különítettek el a menedékkérők ellátására.

A szövetségi kormány egy havi 670 eurós fejkvóta révén támogatja a tartományokat, ezt a menedékjogi kérelem elbírálásáig fizetik. A terhek nagy részét azonban így is a tartományoknak kell kigazdálkodniuk, és egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a kiadások nem csökkennek, ez pedig veszélybe sodorhatja az úgynevezett adósságfékszabály betartását.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.