Nagyvilág

Szökött foglyok miatt mozgósították fél Argentínát

Schillaci és a Lanatta-fivérek egy üzletembert öltek meg 2008-ban, az életfogytiglan elől léceltek le egy kamupisztollyak fenyegetve az őröket.

Nagy botrány pattant ki Argentínában, miután három elítélt megszökött a börtönből – írja a BBC. Victor Schillaci, és a Lanatta-fivérek, Cristian és Martin ráadásul veszélyes arcok, akik életfogytiglani büntetésüket töltötték egy üzletember elrablásáért és megöléséért még 2008-ban.

A mostani szökésük inkább illett volna egy vígjátékba, mint egy thrillerbe: kamu pisztolyokkal fenyegették meg a börtönőröket, így léceltek le az ország egyik legdurvábban őrzött bv-intézményéből vasárnap hajnali 2.30-kor. A General Alvear börtöntől egy elrabolt autóval hajtottak el, magukkal cipelve túszként a smasszert. Végül a pusztában hagyták a kocsit és a túszt is és felszívódtak.

A szökött folyokat 100 rendőr és szövetségi ügynök keresi. A BBC hozzáteszi, a mostani esetnek is köze van az Argentínát is érintő drogproblémához, mivel a fent említett gyilkosság is egy efedrincsempészeti vita miatt történt. Az ügybe anno még egy volt kormányzójelölt is belebonyolódott, de tagadta, hogy köze lenne hozzá.

Buenos Aires tartomány kormányzója közben menesztette a büntetés-végrehajtás vezetőjét, Florencia Piermarinit, akit még a korábbi kormányzó, az elnökválasztáson azóta legyőzött Daniel Scioli nevezett ki. Ebben szerepe lehetett, hogy az új kormányzó az új elnök, Mauricio Macri embere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik