Nagyvilág

Kalauzt kapnak a római hajléktalanok

Speciális kalauz segíti a Róma utcáin élő hajléktalanok boldogulását; a zsebkönyvben egészségügyi egységek, utcai levesezők, fedett étkezdék, alvó- és tisztálkodóhelyek címei sorakoznak.

A nélkülözők Michelin-kalauzaként emlegetett 250 oldalas zsebkönyv legfrissebb kiadását a karácsonyi szezonhoz igazítva kezdte osztogatni a Szent Egyed Közösség katolikus jótékonysági szervezet, amelynek becslései szerint jelenleg nagyjából nyolcezer hajléktalan él Rómában. Közülük sokan külföldiek, de egyre nő az olaszok száma is.

Nagyjából 2500-an alszanak a szabad ég alatt és több ezren hajtják álomra a fejüket veszélyes helyeken, például elhagyatott épületekben. A hajléktalanok közt egyre több a 30-as évei közepén járó olasz férfi, aki különköltözés vagy válás után, és a család jelentette – egykor természetesnek számító – biztonsági hálók hiányában került az utcára.

Olaszország lassan áll talpra a három évig tartó gazdasági válságból és a munkanélküliség aránya továbbra is rekordhoz közelít az országban.

A tisztálkodásra alkalmas helyek száma növekedett az elmúlt években az olasz fővárosban, miután a hajléktalanok maguk jelezték a jótékonysági szervezetek munkatársainak, hogy ilyen helyiségekre van a leginkább szükségük. Ferenc pápa utasítására idén a Szent Péter tér közelében is kialakítottak hajléktalanszállást.

Az immár 26. kiadásnál járó, Hol együnk, aludjunk és tisztálkodjunk (Dove mangiare, dormire, lavarsi) című kalauzban kinyitható, vízhatlan térkép is van, amelyen egyszerű rajzok jelölik például azt, hogy a hajléktalanok hol juthatnak ételhez, és hogyan juthatnak oda.

Az Afrikában végzett tevékenységéért Nobel-békedíjra jelölt Szent Egyed Közösség 13 ezer példányt osztott szét a könyvből a hajléktalanok és az őket segítő önkéntesek között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik