Nagyvilág

Isten akaratából robbantottak fel 21 civilt

Egy okmányirodát támadtak meg a hegyekben sarokba szorított tálibok. Szerintük az az államot képviseli, így legitim célpont.

Legalább 21-en meghaltak, 78-an megsebesültek, amikor kedden egy merénylő motorjára erősített robbanóanyaggal belehajtott egy kormányhivatal előtt álló tömegbe, és felrobbantotta magát az északnyugat-pakisztáni Mardan városában – közölte a pakisztáni rendőrség.

A pokolgép egy regionális kormányhivatal előtt lépett működésbe, ami személyi igazolványokat állít ki. Egészségügyi források szerint legalább 21 holttestet és 78 sebesültet szállítottak a helyi kórházba.

A támadás elkövetőjeként a pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) Dzsamat-ul-Ahrár nevű csoportja jelentkezett, ami a pakisztáni kormány megdöntésével iszlamista államot kíván létrehozni. Szóvivőjük azt mondta, hogy a hivatal a “gyűlölt pakisztáni állam” része, így legitim célpontnak számít. Hozzátették,

Isten akaratából minden pakisztáni szervezetet célba veszünk, amik közvetve vagy közvetlenül részei ennek a háborúnak.

A pakisztáni tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati felén, de a 2009-ben indult katonai műveletek kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket. A korábbi évekhez képest idén kevesebb támadás történt települések és városok ellen.

Mardan mintegy 50 kilométerre északnyugatra fekszik Pesavártól, Haibár-Paktunkva tartomány székhelyétől. A tartomány Afganisztánnal határos – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik