Nagyvilág

Afganisztánban tárgyalt a pakisztáni hadsereg főparancsnokat

A tálibokkal való béketárgyalások felújításával kapcsolatban folytatott megbeszélést Kaulban Asraf Gáni afgán elnök és a pakisztáni hadsereg főparancsnoka, Rahíl Saríf vasárnap, a két ország közti közelmúltbeli közeledés legfrissebb jeleként.

Az afgán elnöki hivatal közlése szerint a találkozón “a két fél egyetértett abban, hogy folytatják a békefolyamatot azokkal a tálib csoportokkal, amelyek hajlandóak tárgyalni”.

Emellett a kommüniké szerint megállapodtak arról, hogy összehangolják terrorellenes műveleteiket a két ország határ menti hegyvidékein, amely területek a tálibok hátországának számítanak.

A pakisztáni hadsereg politikai ügyekben is befolyásos főparancsnoka azután látogatott Kabulba, hogy az utóbbi hetekben Asraf Gáni kétszer is találkozott Navaz Saríf pakisztáni miniszterelnökkel az Iszlámábád által koordinált békefolyamat felújítása végett. Rahíl Saríf a múlt hónapban Washingtonba is ellátogatott, ahol ugyanerről a kérdésről tárgyalt amerikai tisztségviselőkkel.

Elemzők fontos lépéseknek tartják ezeket a találkozókat, mivel Afganisztán és Pakisztán viszonya évek óta igen rossz. A kabuli vezetés szerint Pakisztán az afganisztáni tálib felkelést eszközként használja arra, hogy befolyást gyakoroljon az afgán belpolitikai folyamatokra. Kabul gyanúja szerint a pakisztáni kormány segítette hozzá a tálibokat ahhoz is, hogy szeptemberben átmenetileg elfoglalták az észak-afganisztáni nagyvárost, Kunduzt.

A tálib békefolyamat felújítását az is hátráltatja, hogy a szélsőséges felkelők az utóbbi hetekben számos támadást hajtottak végre, s évek óta nem látott harci sikereket értek el Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik