Nagyvilág

Félmillió menekült regisztrált Horvátországban a magyar-szerb kerítés felállítása óta

A karácsonyi ünnepek alatt sem csökkent az illegális migráció Horvátországban és Szlovéniában, és a legfrissebb ljubljanai adatok szerint október közepe óta 366 432 menekültet regisztráltak Szlovéniában, csak az elmúlt tíz napban 28 854-et – közölte a szlovén média hétfőn. A migrációs nyomás decemberben némileg csökkent, naponta átlagban 3 ezer illegális bevándorló lépte át a horvát-szlovén határt, legtöbben vonattal érkeztek a horvátországi Bródból.

Annak ellenére, hogy az országban és külföldön is többen tiltakoznak a kerítés építése ellen, a szlovén kormány nem áll el a tervétől: Horvátországgal közös határán folytatja a műveletet, és eddig már 150 kilométer hosszú pengés drótkerítést telepített.

Cerar: Horvátország nem eléggé együttműködő

Miro Cerar szlovén miniszterelnök a múlt héten a közszolgálati rádiónak adott karácsonyi interjújában azt mondta: az ország naponta még mindig nagy migránsáradattal szembesül, és még milliók várnak arra, hogy elinduljanak Európa felé.

Ez nem blöff, ez valós becslés

– tette hozzá.

Még nem jött el az ideje, hogy a drótkerítést eltávolítsuk, mert tavaszra még nagyobb migránsáradattal találhatjuk szembe magunkat, Horvátország pedig nem eléggé együttműködő

– húzta alá.

A válság kezelésére Ljubljana eddig 10 millió euró támogatást kapott az Európai Bizottságtól.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 545 662 embert vettek nyilvántartásba. Pénteken 3339, szombaton 4241, vasárnap 4251, hétfő reggel 9 óráig pedig újabb 1093 migráns lépte át a szerb-horvát határt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik