Nagyvilág

Több mint kétszáz kurd lázadóval végeztek a törökök

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet több mint kétszáz tagjával végeztek a török biztonsági erők az ország délkeleti részén közel két hete tartó offenzívájuk során – közölték az ankarai hatóságok pénteken az MTI szerint.

A Dogan török hírügynökség a biztonsági erőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a hadműveletben a PKK 205 fegyverese vesztette életét, a legtöbben, 139-en a szíriai határ közelében fekvő Cizre városában, ahol 11 napja indítottak offenzívát a terület “lázadóktól való megtisztítására”. A biztonsági erők által elszenvedett veszteségeket nem részletezte a Dogan jelentése.

A biztonsági művelet összesen négy, jelentősebb kurd lakossággal rendelkező délkelet-törökországi tartományra terjed ki, s a térségben több helyen napok óta kijárási tilalom van érvényben. A harcokban mintegy 10 ezer rendőr és katona vesz részt, akik harckocsikkal és helikopterekkel vonultak fel a PKK ellen.

Helyszíni jelentések szerint Cizrében pénteken is fegyverropogás és robbanások hallatszottak. A többségében kurdok lakta városban péntekre virradóra a biztonsági erők hat kurd fegyveressel végeztek, a harcokban egy katona vesztette életét.

Helyi lakosok a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva arról számoltak be, hogy a biztonsági erők válogatás nélkül lőnek, s a harcok és a kijárási tilalom miatt áldatlan állapotok uralkodnak a településen. Emberi jogi szervezetek korábban élesen bírálták a török akciót, míg az Európai Unió a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel a feleket.

A PKK és a török biztonsági erők között két évi tűzszünet után, július végén újultak ki az összecsapások Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta tartományaiban a szíriai válsággal összefüggésben. Ez az összeomlás szélére sodorta a 2012-ben megkezdett békefolyamatot, amely a PKK 1984 óta tartó, eddig 40 ezer halálos áldozatot követelő felkelését lett volna hivatott lezárni.

A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősíti. Az összecsapások miatt az utóbbi hónapokban mintegy 200 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására Törökország délkeleti részén, és a fegyveres cselekmények legalább 560, köztük 150 civil halálos áldozatot követeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik