Nagyvilág

Ostromzár alá került egy török város

A kurd fegyveresek és az állami erőszakszervezetek lövöldöznek egymásra Diyarbakirban, ami miatt ezrek menekültek el.

Ezrek menekültek el a délkelet-törökországi Diyarbakirból a biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei között zajló összecsapások elől, amik két halálos áldozatot követeltek a városban. Máshol öten vesztették életüket a régióban, ahol több településen kijárási tilalmat rendeltek el hétfőn.

A kurd nagyváros Szur nevű kerületét már több mint tízezer lakos hagyta el – közölte az Emberi Jogi Egyesület (IHD) szóvivője. A kerületben két hete kijárási tilalom van érvényben, ennek ellenére a harcok folytatódtak.

A török média is menekülők ezreiről beszél. A környék házai a képek szerint súlyosan megrongálódtak. Egy lakos telefonon elmondta, hogy a kerületben napok óta nincs víz és villany, élelmiszer is csak alig. Az utcákon páncélosok mozognak, és a rohamrendőrség vízágyút és könnygázt is használ a tiltakozók ellen.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) tiltakozó felvonulást jelentett be hétfőre a kijárási tilalom miatt. A PKK és a török kormány között július óta nő a feszültség, ami elsősorban Délkelet-Törökországban torkollik fegyveres összecsapásokba, miután a kétéves tűzszünetet a PKK felmondta. Ezzel a kormány spontán beindult kurdellenes támadásaira reagáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik