Nagyvilág

Végre megszülték a horvát kormányt

Jobbos-független kormány lesz Horvátországban, miután az újoncként berobbant Most párt koalícióra lépett a HDZ-vel. Tihomir Oreskovic lehet a miniszterelnök.

Sikeresen ért véget a horvát kormányalakításról szóló konzultációk ötödik fordulója a novemberi választásokon a parlamentbe bejutott pártok és Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között.

Az elnök a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette pártszövetséget és a harmadik legtöbb mandátumot szerzett Híd Függetlenek Listáját (Most) bízta meg a kormányalakítással – jelentette a horvát média szerdán.

A két párt – amik együttesen a mandátumok többségével rendelkeznek – egy párton kívüli sikeres üzletembert, Tihomir Oreskovicot javasolta miniszterelnöknek, akinek harminc nap áll rendelkezésére, hogy kormányt alakítson. Az államfő december 28-ra összehívta az új törvényhozás alakuló ülését is – írja az MTI.

Egy tárgyalássorozat története

A Híd még két héttel ezelőtt közös tanácskozásra hívta a két nagy pártkoalíció vezetőit, és egy hetet adott, hogy eldöntsék, részt vesznek-e egy közös kormány megalakításában. Korábban többször közölte, hogy reformkormányt akar, és nem lép koalícióra egyik nagy párttal sem, továbbá kijelentette, ragaszkodik hozzá, hogy ne a két nagy pártkoalíció adja a miniszterelnök-jelöltet, hanem egy harmadik személyt jelöljenek kormányfőnek.

A hárompárti tanácskozásokat hol az egyik, hol a másik nagy párt vezetője hagyta el, majd tért vissza újra. A Híd végül a konzervatívokkal állapodott meg. A koalícióhoz csatlakozott a diaszpórában megválasztott három képviselő, az albán kisebbségi képviselő, és Milan Badic, Zágráb polgármestere pártjának két bejutott képviselője is. Együtt 78 mandátummal rendelkeznek.

A 49 éves Oreskovic a PLIVA-nak, a kelet-közép-európai térség legnagyobb gyógyszeripari vállalatának a pénzügyi igazgatója. A kanadai McMaster Egyetemen szerzett kémia, üzleti, valamint pénzügyi szakon diplomát. Sokáig egy kanadai gyógyszeripari cégnél dolgozott. Az amerikai PLIVA-hoz 2009-ben került, mint a kelet-európai terület pénzügyi igazgatója, később a mediterrán, izraeli és afrikai piac is hozzá tartozott. 2012-től a igazgatóbizottság elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik