Nagyvilág

Brutális pogromot hajtott végre a nigériai hadsereg

nigeria(960x640).jpg (Array)
nigeria(960x640).jpg (Array)
Tüntetőkre adtak le sortüzet, majd razziáztak egy észak-nigériai városban a katonák, ezernél több lehet a halott. Jogvédő szervezetek tiltakoztak, síita városokban tüntettek még Ázsiában is.

Fegyvertelen síita fiatalokra nyitottak tüzet katonák a Nigéria északi részén fekvő Zariában, majd a város három síita lakta területén razziákat hajtottak végre, amikben mintegy ezer embert megöltek – közölte a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet szerdán.

A szervezet közlése szerint kétségbe vonható a nigériai hadsereg állítása, miszerint a december 12. és 14. közötti akciókat a fegyveres erők vezérkari főnöke elleni merényletkísérlet után hajtották végre. A HRW szerint “nem áll össze a kép”. A szervezet szerint a történtekre azután került sor, hogy síita aktivisták fel akarták tartóztatni Tukur Buratai tábornok konvoját a Kaduna állambeli városban. A nigériai katonák ekkor nyitottak tüzet a fiatalokra, majd “razziákat” indítottak.

Szinte lehetetlen megérteni azt, hogy a haragos fiatalok útlezárása hogyan tehetné indokolttá több száz ember megölését. A legjobb esetben brutálisan túlreagálták (a dolgot), vagy rosszabb, a síita kisebbség elleni előre eltervezett támadásról van szó

-mondta Daniel Bekele, a HRW afrikai igazgatója.

A síita kisebbség vezetője, Ibrahim Zakzaky négy golyó ütötte sebet kapott a rajtaütések során, és egyike a több tucat őrizetbe vettnek. A vallási vezető mozgalmának, a Síita Iszlám Mozgalomnak a szóvivője kedden közölte, hogy a hadsereg hozzálátott a mozgalom követői tulajdonának elpusztításához, amit Kaduna állam kormányzója folytat. Hozzátette, egy iskolát és egy temetőt is leromboltak buldózerrel hétfőn. Becslések szerint a mozgalomnak mintegy 3 millió követője van.

Tüntetések Teherántól Újdelhiig

A történtek tüntetéseket váltottak ki a muzulmán Észak-Nigériában, az iráni fővárosban, Teheránban és az indiai Újdelhiben is. A több mint 170 millió lakosú nyugat-afrikai ország ötven százaléka muzulmán vallású, többségük a szunnita irányzatot követi. A muszlimok javarészt az ország északi területein élnek, a déli országrészeken túlnyomó részt keresztény vallásúak a nigériaiak.

Az ország északi részeit évek óta sújtja a Boko Haram iszlamista csoport terrorizmusa, ami 2009-es felkelése után nagy területeket vont ellenőrzése alá, és bejelentette, hogy kalifátust hozott létre. A Boko Haram azután vált jóval erőszakosabbá, hogy a nigériai fegyveres erők támadást indítottak a szélsőségesek egy mecsetje és létesítménye ellen, aminek során megöltek 700 embert, köztük korábbi vezetőjüket, Mohammed Yusufot is, aki valaha Zakzaky követője volt.

A Boko Haram célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása. A hatéves lázadás nyomán több mint 20 ezer ember vesztette életét, és az Amnesty International adatai szerint már 2,3 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik