Nagyvilág

Letartóztatták a Boko Haram száz tagját

A kameruni kormányerők letartóztatták a Boko Haram terrorszervezet száz tagját, és kiszabadították több mint kilencszáz foglyukat a kameruni-nigériai határon egy háromnapos, múlt héten lezajlott terrorellenes bevetés során, közölte Joseph Beti Assomo kameruni védelmi miniszter szerdán.

Az akcióban a nigériai központú, de az utóbbi időben Kamerunban is támadásokat végrehajtó Boko Haramtól jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert is lefoglaltak.

Assomo bejelentését megelőzően, szerdára virradóan két női öngyilkos merénylő Észak-Kamerunban hat embert ragadott magával a halálba. A pokolgépes merényletek a Távol-Északi tartomány Waza nevű kisvárosában történtek. Egy harmadik női merénylőt katonák öltek meg, mielőtt működésbe hozhatta volna a testére erősített robbanóanyagot – mondta a kameruni hadsereg egyik parancsnoka. Bár a támadásokat egyelőre nem vállalta még egyik szervezet sem, azok emlékeztetnek a Boko Haram korábbi merényleteire.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat.

A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik