Nagyvilág

Az orosz légicsapások az Iszlám Államot erősítik

Oroszország szíriai légicsapásai főként mérsékelt lázadók és civilek ellen irányulnak, és az Iszlám Állam megerősödéséhez vezetnek – állította kedden Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

A kormányfő a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tagjai előtt azt mondta, az ISIS megerősödött azokban a térségekben, ahol az ellenzékiek veszítettek erejükből.

A miniszterelnök elítélte az általa az orosz légierőnek tulajdonított december 20-i idlíbi támadásokat, amelyeknek kórházi források szerint legkevesebb 75 halottja és mintegy 150 sebesültje volt.

Davutoglu ugyanakkor üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának azt a határozatát, amely támogatja a szíriai békefolyamat nemzetközi menetrendjét, ugyanakkor aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a szír lakosság továbbra is ki lesz téve Bassár el-Aszad elnök kegyetlenségeinek.

Szíriát illetően eltér Moszkva és Ankara álláspontja. Oroszország rendíthetetlenül kitart az Aszad-rezsim mellett, miközben Törökország a szíriai fegyveres és politikai ellenállásnak nyújt segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik