Nagyvilág

Újabb menekültek fulladtak az Égei-tengerbe

Egy menekülteket szállító csónak tartott Kalimnosz szigetére, de felborult. 14 embert sikerült kimenteni, 18 a tengerbe veszett.

Tizennyolc menekült a tengerbe fulladt szombatra virradóra Törökország nyugati partjainál – közölte a török média. A bevándorlók Törökországból a Görögországhoz tartozó, égei-tengeri Kalimnosz szigetére tartottak, de a csónakjuk elsüllyedt mintegy 3,5 kilométerre a török partoktól.

A Dogan török hírügynökség úgy tudja, hogy a török parti őrségnek 14 szír, iraki és pakisztáni menekültet sikerült kimentenie a tengerből, de a többiek meghaltak. A túlélők közül sokan válságos állapotban vannak, egy bodrumi kórházba vitték őket.

A szíriai polgárháború öt éve óta csaknem félmillió menekült érkezett Törökországba, majd próbált átkelni a legközelebbi EU-tagállam, Görögország partjaira. A menekültáradat – habár nem olyan nagy méretekben mint eddig -, folytatódik, holott beköszöntött a tél és a tenger is veszélyesebbé vált.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) összesítése szerint az év eleje óta hatszázan haltak meg a Földközi-tenger keleti részén menekülve a háború sújtotta térségből – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik