Nagyvilág

Bombázókkal rémisztgeti Kínát az USA

B52-es bombázó (bombázó, b52,)
B52-es bombázó (bombázó, b52,)
Most épp egy bombázóval húzgálta meg a kínaiak bajszát Amerika, bár úgy tűnik, ezúttal véletlenül repültek túl közel a vitatott szigetekhez.

“Súlyos katonai provokációnak” nevezte Kína, hogy egy amerikai B-52-es bombázó közel repült el a vitatott hovatartozású – ám Kína által magának követelt – Spratly-szigetek fölött. Az eset a Guardian szerint a múlt héten történt a Cuarteron Reef nevű zátonynál.

Mivel Kína úgy tekinti, hogy a gép a területi vizei környékén kolbászolt, hivatalos panasszal élt az amerikai nagykövetség felé. Később a kínai külügyminisztérium közleményt is kiadott, mondván az amerikaiak direkt feszítik a húrt. Azzal fenyegettek, hogy az ilyen akciók csak még komplexebbé és militarizáltabbá teszik a helyzetet a Dél-kínai-tengeren.

Kína követelte Washingtontól, hogy előzze meg az ilyen eseteket, mert ők megteszik a szükséges lépéseket az ország szuverenitásának és biztonságának védelmében.

Bocs, véletlen volt!

Bill Urban Pentagon-szóvivő szerint rendszeresen végeznek gyakorlórepüléseket a térségben, és most sem volt tervben, hogy 12 tengeri mérföldnél jobban megközelítik a szigeteket (amiken Kína jelentős építkezéseket folytat). Hozzátette, vizsgálják a történteket.

Egy névtelenséget kérő amerikai védelmi tisztviselő azt mondta, valószínűleg a rossz időjárási viszonyok miatt szúrta el a pilóta az irányt, tehát véletlenül közelítette meg a kínai vizeket. Nem úgy, mint a USS Lassen amerikai romboló, ami direkt hajózott be a Kína által követelt vizekre, dühös reakciót váltva ki a kínaiakból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik