Belföld

New York Times: a párizsi merénylők felpörgették a magyar menekültvitát

Nagy összefoglaló cikket közölt arról az amerikai lap, hogy a párizsi merényletek egyik főkolomposa a kormány szerint Budapesten toborzott, pedig minden szereplő szerint hamis ez az állítás.

Nagy az öröm magyar kormánykörökben, ugyanis már szeptemberben azt hangsúlyozták, hogy a Keleti pályaudvar környékét elözönlő menekültek között tuti vannak terroristák, és lám így is lett. A párizsi merényletek egyetlen életben maradt elkövetője, Salah Abdeslam szinte biztos, hogy megfordult a Keletinél.

A New York Times arról közölt cikket, hogy ez a fenti igazság(szerűség) mennyire megdobta ismét a migránsellenes kormány hazai renoméját. Pedig a belga hatóságok szerint nincs bizonyíték, hogy Abdeslam a menekültekkel együtt utazgatott ide-oda, és itt szedte össze a menekültekkel érkező tettestársai.

Eric Van de Sijpt belga ügyész tehát megcáfolta a magyar kormány állításait, rögtön azzal az érvvel kezdve, hogyha Abdeslam a menekültek között kezdett volna toborozni vagy agitálni, helyben agyonverik. Ugyanis a migránsok zöme épp az Abdeslam típusú fanatikusok elől menekült el otthonról.

Migráns <3 terrorista

Mindenesetre az biztos – akár Magyarországon át jöttek a merénylők, akár nem -, hogy a menekültáradattal érkeztek, erre játszott rá Szijjártó Péter külügyminiszter is. Köztük van két öngyilkos merénylő, akik a Stade de France stadionnál robbantottak, ők valószínűleg Görögországon át érkeztek, hamis szír útlevelekkel. Ráadásul hamis belga papírjaik voltak, amikkel pénzügyi tranzakciókat is intéztek. Ezeket a papírokat is megtalálták náluk.

És akkor ott a finn eset: a múlt héten két olyan embert vettek őrizetbe Finnországban, akik gyaníthatóan az Iszlám Állam tagjai, sőt mészárlásban vettek részt korábban. Petteri Orpo belügyminiszter szerint 300 olyan menedékkérő is érkezhetett hozzájuk, akiknek közük lehet a terrorizmushoz. Ez is arra volt jó, hogy megtorpedózza az EU korábbi kritikáit a terrorveszélyt harsogó Magyarországgal szemben.

Csak ijesztget a kormány

Orbán Viktor kormányát most azzal vádolják, hogy politikai érdekből rájátszik a történtekre. Idézi a cikk a szocialista Molnár Zsoltot, a nemzetbiztonsági bizottság elnökét, aki szerint van rá bizonyíték, hogy Abdeslam és a két merénylő Budapesten járt, de arra nem, hogy a menekültekkel érkeztek vagy mozogtak. Megszólal Iván Julia a Magyar Helsinki Bizottságtól is, aki szerint a kormány célja egyszerűen a szavazatszerzés az ilyen mondatokkal.

A cikk említi a menekültkvótákkal szembeni magyar álláspontot és az azt harsogó kormányzati portált is, ami azzal fenyeget, terroristák érkezhetnek a menekültekkel. Márpedig egy terroristából is sok. Megemlítik még a TEK melléfogását az állítólagos nemzetközi terroristákkal, akikről kiderült, hogy magyar és szlovák állampolgárságú fegyvergyűjtők.

Ezután részletesen elemzik Lázár János bejelentését Abdeslam budapesti látogatásáról és toborzásáról, amit szerintük a kormánypárti Magyar Idők is felkapott (azt írták ugye, mennyire problémás és veszélyes a migrációs és terrorizmus közötti kapcsolat). Lázár később amúgy már óvatosan fogalmazott a New York Times kormányinfós kérdésére, csak azt állította, Abdeslam felszedett itt két férfit, majd lelépett a városból.

Zéró esély a toborzásra

Simon Katalin, az egyik Keletinél a menekülteket segítő önkéntes is azt mondta a NY Timesnak, hogy “szinte zéró az esélye”, hogy aki Szíriából idáig menekült, épp itt szerveznék be terroristának. Ossamah Bourgla szír születésű, 34 éve itt élő orvos is ezt osztotta, hozzátéve, valószínűleg csak a Keleti előtti káoszt használták ki Abdeslamék.

Kovács Zoltán egyszerű matekkal válaszolt az amerikai lapnak: ha 390 ezer Magyarországon áthaladt migránsból csak kb. 177 ezret regisztráltak, akkor marad 200 ezer fő, aki anélkül kelt át nemzetünkön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik