Nagyvilág

Összeállt a Bond-gonoszok nagykoalíciója

Donald Trump pénteken megköszönte Vlagyimir Putyinnak azt a dicséretet, amellyel az orosz elnök illette őt évértékelő sajtóértekezletén, a republikánus színekben induló amerikai elnökjelölt-aspiráns hozzátette, hogy az Egyesült Államok és Oroszország minden bizonnyal képes lesz a szoros együttműködésre.

Putyin csütörtökön az évet áttekintő sajtóértekezletén az elnökjelöltségi versenybe beszállt ingatlanmágnásról így beszélt: “Ragyogó ember, kétségkívül csupa tehetség. Nem a mi dolgunk, hogy a tulajdonságairól ítéletet mondjunk, de az elnökválasztás vitathatatlan esélyese.”

Trump pénteki nyilatkozatában így reagált: “Nagy megtiszteltetés számomra ilyen dicsérő szavakat kapni egy olyan embertől, akit nagy tisztelet övez mind saját országában, mind annak határain túl”. “Mindig is úgy éreztem, hogy Oroszország és az Egyesült Államok képes lehet együttműködni a terrorizmus legyőzése és a világbéke helyreállítása érdekében, nem is beszélve a kereskedelemről és a kölcsönös tiszteletből fakadó minden más előnyről”.

Donald Trump, a legnagyobb támogatottságot élvező amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns többször tett olyan kijelentéseket, amelyek megbotránkoztatják az amerikai közvélemény egy részét. Nemrég például jelezte, hogy teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba. Korábban azt is mondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban nemcsak a terroristákat, hanem a családjukat is “ki kell iktatni”.

A múlt hónapban elmondta: elnökké választása esetén kötelezné a muszlimokat az Egyesült Államokban, hogy regisztrálják magukat, és megfigyeltetné a mecseteket. Emellett ismét bevezettetné az Obama-kormány által betiltott, a vízbefojtást imitáló vallatási módszert (waterboarding), mert – mint fogalmazott – az “semmiség” ahhoz képest, hogy az Iszlám Állam embereket fejeztet le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik