Nagyvilág

Felakasztottak két halálra ítéltet Japánban

Felakasztottak két, gyilkosságért halálra ítélt embert Japánban pénteken – közölte a tokiói igazságügyi minisztérium. Az egyik kivégzett egy 63 éves férfi volt, akit azért ítéltek halálra, mert 2009-ben a Tokió melletti Kavaszakiban megölte lakása bérbeadóját, illetve az ő testvérét és feleségét.

Ez volt az első olyan ügy Japánban, amelyben egy esküdtszék ítélt halálra vádlottat. Az esküdtszéki rendszert 2009-ben – több mint nyolc évtizedes szünet után – vezették be újra a szigetországban. Azóta az NHK japán közszolgálati adó adatai szerint 28 további esetben hoztak halálos ítéletet. A másik kivégzett egy 39 éves férfi volt, aki 2006-ban megölt egy hivatalnokot és az ő 24 éves lányát.

Japán az Egyesült Államok mellett a másik olyan fejlett, nyugati típusú demokrácia, amelyben van halálbüntetés. A szigetországban a kivégzéseket akasztással hajtják végre. Bár emberi jogi szervezetek és az európai államok többször felszólították Tokiót a halálbüntetés eltörlésére, illetve élesen bíráltak az ítélet-végrehajtás módját, közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának túlnyomó többsége, több mint négyötöde támogatja a nagyon súlyos bűncselekmények elkövetőinek kivégzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik