Nagyvilág

Kamu volt a Los Angeles-i iskolákat veszélyeztető terror

Nem hiteles a Los Angeles-i és New York-i iskoláknak szóló terrorfenyegetés – jelentette be kedden Eric Garcetti Los Angeles-i polgármester az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) hivatkozva, hozzátéve, hogy szerdán kinyit az összes iskola a városában.

A terrorfenyegetés miatt kedd reggel zárva maradt a több mint ezer Los Angeles-i iskola, ami azt jelenti, hogy a szülőknek mintegy 640 ezer általános és középiskolást kellett otthon tartaniuk. A rendőrség átkutatta az iskolákat, és nem talált semmi gyanúsat. Ennek ellenére szerdán a rendőrség megerősített járőrözést tart a nyugati parti városban.

A hatóságok szerint az emailt egy New York-i iskolai főfelügyelő és egy Los Angeles-i iskolaszéki tag kapta meg, és a fenyegetés arról szólt, hogy 138 dzsihadista pokolgépekkel, idegméreggel és automata fegyverekkel megtámad iskolákat. A levél Németországból érkezett, de az FBI megállapította, hogy eredetileg az Egyesült Államokból küldték.

New York hasonló fenyegető üzenetet kapott, de ott már kezdetben úgy gondolták, hogy hamis riasztásról van szó, ezért nem zártak be iskolákat.

William Bratton New York-i rendőrfőnök szerint Los Angelesben túlreagálták a helyzetet. Szerinte az, aki magát dzsihadistának nevezve fenyegetőzött, olyan hibákat vétett a szövegben, amelyekből világosan kitűnt, hogy csak egy “tréfacsináló”. Charlie Beck Los Angeles-i rendőrkapitány viszont védelmébe vette a döntést a saját városában, mondván, hogy az akkor rendelkezésre álló információk birtokában nem tudtak más intézkedést hozni.

Eric Garcetti polgármester közölte, hogy a leveleket küldő indíttatása egyelőre rejtély.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik