Nagyvilág

FBI-igazgató: az Iszlám Állam “forradalmasította” a terrorizmust

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet más típusú fenyegetést jelent, mint korábban az al-Kaida – vélekedett egy szerdai biztonságpolitikai konferencián James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója. Comey úgy vélte, hogy az IÁ “forradalmasította” a terrorizmust azáltal, hogy nem látványos támadásokat tervel ki és hajt végre, hanem híveit világszerte több kisebb merénylet elkövetésére buzdítja.

Az al-Kaida merőben más modell alapján működött, mint az a fenyegetés, amellyel ma kénytelenek vagyunk szembenézni

– húzta alá Comey. Az igazgató elmondta, hogy az FBI mind az ötven szövetségi államban százával folytat nyomozásokat feltételezhetően az IÁ-hoz köthető tervezett támadásokkal kapcsolatban.

Jóllakhat a kecske és a káposztának sem eshet baja

Az FBI vezetője kitért arra is, hogy a terrorszervezet által használt titkosított kommunikációs csatornák feltörése komoly kihívást jelent a bűnüldöző erők számára. Kijelentette ugyanakkor: nem lehetetlen tiszteletben tartani a magánszférához fűződő személyiségi jogokat, amikor nagyvállalatokkal működnek együtt, hogy hozzáférhessenek a terroristák közötti üzenetváltásokhoz, beszélgetésekhez.

Comey ismételten megerősítette, hogy továbbra sem támasztja alá bizonyíték, hogy a San Bernardino-i terrortámadás elkövetői terrorista sejt tagjai lettek volna, vagy kapcsolatban álltak volna bármilyen külföldi terrorcsoporttal. Syed Razwan Farook és Tashfeen Malik személyes üzenetváltásban említették, hogy támogatják a dzsihádot és mártírhalált akarnak halni, de a közösségi médiában ezt nyilvánosan nem hangoztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik