Nagyvilág

Szerbia elindult az Európai Unióba

Aleksandar-Vucic-(650x433).jpg (Array)
Aleksandar-Vucic-(650x433).jpg (Array)
Megnyitották a szerb uniós csatlakozási tárgyalások első két fejezetét. Az egyik kemény dió lesz, a Koszovóval való kapcsolat normalizálásáról szól. A szerbek 2019 végére szeretnék lezárni a tárgyalásokat.

Megnyitották a szerb uniós csatlakozási tárgyalások első két fejezetét – jelentette be brüsszeli sajtótájékoztatóján az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere. Jean Asselborn szerint a pénzügyi felügyeletre vonatkozó 32-es, és a Koszovóval való kapcsolat normalizálására vonatkozó 35-ös fejezet megnyitásával a gyakorlatban is megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások, amiket hivatalosan tavaly januárban nyitottak meg.

Asselborn nagyon fontosnak nevezte a lépést, és hozzátette, hogy a 35-ös fejezet lezárása jóval nehezebb lesz, mint a 32-esé. Aleksandar Vučić szerb kormányfő kijelentette, hogy nagy nap ez országának. Örömét fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió is tagjai között szeretné látni Szerbiát, valamint külön megköszönte Angela Merkel német kancellár segítségét.

A Koszovóról szóló csatlakozási fejezet megnyitása azért is fontos Szerbia számára, mert Belgrád és Pristina kapcsolata már több mint hét éve rendezetlen. Koszovó 2008-ban egyoldalúan mondta ki függetlenedését Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és még mindig saját tartományának tartja Koszovót. A két fél között 2013 tavaszán brüsszeli közvetítéssel kezdődött normalizációs tárgyalási folyamat, ami azóta is tart, az ezeken megkötött megállapodásokat azonban nem sikerült maradéktalanul teljesíteni.

A belgrádi kormány tagjai többször is kijelentették: Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, ám a kapcsolat rendezésére mindenképp szükség lesz mindkét fél európai integrációja érdekében. Az EU hivatalosan ugyan nem kérte arra Szerbiát, hogy ismerje el Koszovó önállóságát, ám szakértők szerint előbb-utóbb erre is sor kerülhet. Az unió maga is megosztott a kérdésben, a 28 tag közül 23 szerint önálló állam Koszovó.

Az EU-hoz csatlakozni vágyó országok képviselőinek a tárgyalások során összesen 35 témafejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy a csatlakozó ország milyen módon, milyen ütemezésben veszi át, építi be saját nemzeti jogrendjébe az egyes területeken addig született uniós joganyagot. A szerb vezetés abban bízik, hogy 2019 végéig végére érnek a tárgyalásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik