Közélet
Budapest, 2015. november 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Budapesti Corvinus Egyetem Heller Farkas Szakkollégiuma szakmai konferenciahetének megnyitóján az egyetem nagyelõadójában 2015. november 2-án.
MTI Fotó: Marjai János

Szijjártó: “…azért mert barátok vagyunk, és így működnek a barátságok”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 12. 05. 12:18

Magyarország érdeke az, hogy a szomszédos Szerbia erős és stabil európai uniós ország legyen.

A külgazdasági és külügyminiszter a Politika című szerbiai lapnak adott interjút, amely teljes terjedelmében vasárnap jelenik meg. Az újság beharangozója szerint a tárcavezető közölte, Magyarország azt szeretné, ha Szerbia mielőbb EU-tag lenne. A magyar-szerb határon épített kerítés sem a szerb nép ellen irányul, a két ország kapcsolata még soha nem volt ilyen jó – fogalmazott. Szijjártó Péter szerint jelenleg hét határátkelő van a két ország között, a cél, hogy minél könnyebb legyen törvényesen belépni Magyarországra.

A kerítést nem szórakozásból építettük, hanem az Európai Unió elfogadott előírásai szerint jártunk el, amelyek hangsúlyosan szólnak a schengeni külső határok védelméről.

A miniszter a kérdésre, hogy Magyarország miért Szerbiát támogatta és nem az EU-tag Horvátországot a migránsválsággal kapcsolatos vitában, azt mondta: a horvát kormányfő “nem elfogadható és nem európai módon” támadta meg Magyarországot, amikor az országot a fasiszta diktatúrákhoz hasonlította, és Szerbiával sem volt tisztességes.

“Szerbia támogatása a szívünkből jött, nem koordinált lépésről volt szó. Most már egyértelmű, hogy ha valaki megtámadja szerb barátainkat, akkor mi a védelmükre kelünk, azért mert barátok vagyunk, és így működnek a barátságok.”

A magyar-szerb határ szeptemberi lezárása után a menekültek útvonalat változtattak, Magyarország helyett Horvátországon át igyekeztek Nyugat-Európába jutni. Zoran Milanovic horvát kormányfő akkor azzal vádolta meg Budapestet és Belgrádot, hogy egy megegyezés alapján szervezetten irányítják, illetve szállítják a migránsokat a horvát határra.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország nem ért egyet azzal, hogy szíriai menekülteket hozzanak Törökországból az EU-ba, azt  tartaná elfogadhatónak, ha az unió pénzügyi támogatásával a török menekülttáborokat fejlesztenék, újakat építenének, hogy a migránsok Törökországban maradjanak. Szerinte azok, akik Európába jönnek, valószínűleg már soha nem térnek vissza a hazájukba.

A félelem attól a titkos háttéralkutól, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt, és amely arról szólhat, hogy az EU befogadna 400-500 ezer szír menekültet, az európai vezetők korábbi kijelentésein alapszik – tette még hozzá a tárcavezető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.