Nagyvilág

“Ez nem Budapest, hanem Varsó” – ötvenezren tüntettek a lengyel fővárosban

A varsói önkormányzat közlése szerint ötvenezren vonultak az utcára szombaton a lengyel fővárosban, hogy az államfő és az új kormány alkotmányos intézkedései ellen tiltakozzanak. A tüntetést az újonnan alakult Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) szervezte, amely szerint Andrzej Duda államfő az alkotmányt megsértve nevezett ki alkotmánybírákat.

Az elnöki palota felé vonulva a tiltakozók azt kiabálták, hogy “Dudának mennie kell”, az elnöki palotához érkezve pedig azt kezdték skandálni, hogy

“Ez nem Budapest, hanem Varsó”.

“Az én szabadságom és mindenki más szabadsága is veszélyben van. 26 évvel ezelőtt azt hittük, hogy a kommunizmus bukásával szabadok leszünk, de kiderült, hogy a szabadság nem természetes adottság. Ismét meg kell küzdenünk érte” – nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek az egyik tiltakozó. Egy másik tüntető amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy Lengyelország intoleráns országgá válhat, és elszigetelődhet Európában.

A tiltakozók az alkotmánybíróság épülete előtt találkoztak, majd lengyel és uniós lobogókkal és a “Szabadság, Egyenlőség, Demokrácia” jelszavakkal vonultak az elnöki palotához. A tüntetők elkötelezték magukat az ország alkotmánya és az alkotmánybíróság függetlensége mellett.

“A többség nem diktatúrát jelent” – jelentette ki Mateusz Kijowksi, a KOD egyik alapítója.

Az alkotmánybíróság a héten részben az alaptörvénnyel ellenesnek mondta ki a Jog és Igazságosság (PiS) által kezdeményezett új parlament törvénymódosítását, amellyel a taláros testületre vonatkozó jogszabályt változtatták volna meg. A múlt héten amúgy az előző, még a jobboldali, mostanra ellenzékbe került Polgári Platform (PO) által irányított parlament alkotmánybírósági törvénymódosítását is részben elvetették az alkotmánybírák.

Emellett Lengyelországban heves politikai vita alakult ki az alkotmánybíróság összetételének megváltoztatása miatt. A lengyel alkotmánybírósággal kapcsolatos vita annak nyomán tört ki, hogy az előző ciklus végén az akkor kormányzó Polgári Platform törvénymódosítást hajtott végre, ennek alapján öt alkotmánybírót választott meg az összesen 15 tagú testületbe.

Az új parlament novemberben, nem sokkal a kormányváltást eredményező választások után érvénytelenítette a bírák megválasztását, és öt új bírót választott. A lengyel alkotmánybíróság közben csak a PO által megválasztott két bírójelölt megválasztását elősegítő törvénymódosítást találta alkotmányellenesnek. Andrzej Duda elnök ennek ellenére csak a PiS által megválasztott bírákat iktatta be, azzal érvelve, hogy számára a jelenlegi parlament döntése az irányadó.

A lengyel ellenzéki pártok az öt új bíró beiktatását törvénytelennek, a demokratikus elvek megsértésének tekintik. A PiS politikusai úgy értékelik: a PO az új kormány által tervezett reformok megakadályozására akarja felhasználni az alkotmánybíróságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik