Nagyvilág

Putyin már nem akarja szétbombázni a szír ellenzéket

Nagyon fontos változást jelenthet az, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök mondott Moszkvában. Összehangolják a légicsapásokat az ellenzéki erőkkel is, de aki belerondít a dolgukba, azt fenékbe pörkölik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hazája vezető katonai tisztviselőivel tanácskozva elrendelte, hogy az orosz erők “nagyon szigorúan” lépjenek fel, ha támadás éri őket az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcuk közben Szíriában. Putyin azt is közölte, hogy az orosz erők fegyvert és lőszert szállítanak, és légi támogatást nyújtanak mérsékelt szíriai felkelőknek az iszlám szélsőségesek ellen a reguláris szíriai erőkkel együtt folytatott küzdelmükben.

“Bármilyen fegyveres erőt, ami fenyegeti az orosz egységeket vagy a földi infrastruktúránkat, azonnal meg kell semmisíteni” – jelentette ki az államfő a védelmi minisztériumban tartott értekezleten. Hozzátette, hogy a szíriai orosz kontingenst további repülőkkel és védelmi fegyverzettel erősítették meg. A szíriai orosz hadjárat célja Oroszország megvédése a szíriai szélsőségesektől, mert ők “egyértelműen veszélyt jelentenek” Oroszországra – jelentette ki.

Putyin szerint az orosz légierő segít összefogni a szíriai kormányerők és a Szíriai Szabad Hadsereg erőfeszítéseit, és az utóbbinak immár több egysége együtt harcol a terroristák ellen Homsz, Hama, Aleppo és Rakka tartományokban. “Mi a levegőből támogatjuk őket, csakúgy, mint a szíriai hadsereg (a kormányerők), és segítjük őket fegyverrel, lőszerrel” – mondta Putyin.

Állítása mérsékelt szír felkelők, vagyis a Szíriai Szabad Hadsereg támogatásáról változást jelak szerint – eleinte elsősorban a mérsékelt szír ellenzékre mért légicsapásokat, nem pedig az Iszlám Államra.

Ún. terroristák

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az évösszegzőn beszámolt arról, hogy az orosz légierő már négyezer bevetést hajtott végre Szíriában, amióta – szeptember végén – megkezdte a bombázásokat. Az orosz harci repülők nyolcezer “terrorista” célpontot pusztítottak el.

Az AP amerikai hírügynökség jelentésében idézőjelbe tette a “terrorista” jelzőt, valószínűleg arra utalva, hogy a Moszkva által támogatott szír kormány terroristának bélyegez minden vele szemben harcoló erőt, köztük a mérsékelt felkelőket.

Sojgu szerint az Iszlám Állam befolyása növekszik Szíriában: a szervezet az ország területének már a 70 százalékát uralja, harcosainak száma az Irakban lévőkkel együtt 60 ezer körül lehet, és félő, hogy az erőszak átterjed a volt szovjet Közép-Ázsiára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik