Nagyvilág

Nagyüzemben nyomtathat szíriai útleveleket az Iszlám Állam

A terrorszervezetnek minden eszköze megvan a dokumentumok előállításához.

Az amerikai hírszerzés arra figyelmeztet, hogy az Iszlám Állam követői valódinak tűnő útlevelekkel szivároghatnak be az Egyesült Államokba, miután a terrorszervezet rendelkezésére állnak a szükséges eszközök a dokumentumok előállításához.

A dzsihádisták tavaly nyáron foglalták el Dajr ez-Zaurt, ahol egy útleveleket kiállító hivatal is található. Itt több doboz kitöltetlen útlevelet tároltak és a nyomtatáshoz szükséges berendezéseket. Rakkában – amely másfél éve a terrorszervezet fővárosának számít – ugyancsak van egy ilyen hivatal.

A hírszerzési jelentés szerint lehetséges, hogy egyes személyek az itt kiállított útlevelekkel utaztak be Amerikába. Az FBI igazgatója aggasztónak nevezte a felvetést, amely jelentős biztonsági kockázatot jelent.

Novemberben a párizsi merényletekben részt vevő terroristák is hamis szíriai útlevelet használtak, két emberről azt feltételezik, hogy a menekültáradattal érkeztek Európába. Az amerikai hírszerzés szerint annyira elszaporodtak a hamis útlevelek a közel-keleti országban, hogy a szíriaiak már nem is tekintik illegálisnak azokat. 200-400 dollár közti összegért lehet megszerezni ezeket a dokumentumokat, amelyeket plusz pénzért még vissza is dátumoznak. (ABC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik