Nagyvilág

AI: elfogadhatatlanul bánnak a menekültekkel Bulgáriában

határzár, bulgária, határ (Array)
határzár, bulgária, határ (Array)

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet felszólította a bolgár hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot az országba érkező bevándorlókkal és migránsokkal kapcsolatos mostoha bánásmód miatt.

Az Amnesty International azonnali, átfogó és független vizsgálatot követelt annak kapcsán, hogy – mint arról számos érintett beszámolt – a bolgár rendőrség elfogadhatatlanul bánik a migránsokkal, megfosztja őket értéktárgyaiktól, és magyarázat nélkül, méltatlan körülmények között tartja fogva őket – írta a nemzetközi emberi jogi szervezet nyilatkozata. A szervezet egyúttal követelte, hogy a vizsgálat eredményét a hatóságok hozzák nyilvánosságra.

Fenyegetés, fizikai bántalmazás, halálos lövés

A szervezet közlése szerint több tucat írásos vallomás áll rendelkezésükre, amelyekben afgán és pakisztáni menekültek a bolgár hatóságok részéről tapasztalt fenyegetésekről, és fizikai bántalmazásokról számoltak be. Az Amnesty International külön vizsgálatot kért annak a 19 éves afgán menekült fiatalembernek a halála ügyében, aki október 15-én vesztette életét egy határőr által leadott lövéstől a bolgár-török határon, miközben Törökország felől bolgár területre lépett. A bolgár határőrizeti szervek állítása szerint egy levegőbe leadott, de gellert kapott golyó okozta a halálát, az Amnesty Internationalnak azonban olyan tanúvallomások állnak rendelkezésére, melyek szerint a fiatalember nem tanúsított semmiféle ellenállást a határőrök felszólítására, tehát a fegyverhasználat teljesen indokolatlan volt.

Hasonló eredményt hozott egy korábbi vizsgálat, amelyet egy másik nemzetközi szolidaritási szervezet, az Oxfam anyagi támogatásával a Belgrádi Emberi Jogi központ nevű csoport végzett megközelítően száz afgán, iraki és szíriai migráns tanúvallomása alapján.

Rumjana Bacsarova bolgár belügyminiszter a felhívás nyomán ígéretet tett arra, hogy megindítják a vizsgálatot a migránsokkal és bevándorlókkal kapcsolatos bánásmód miatt, és amint lehet, közzéteszik annak megállapításait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik