Nagyvilág

A diktátor lefordította a vereségét: meg akarják ingatni a hatalmát

Nicolás Maduro venezuelai elnök hatalma megingatásának szándékával vádolta meg a parlamenti választásokat elsöprő többséggel megnyerő ellenzéket saját pártja csütörtök éjszakába nyúló rendkívüli kongresszusán. A Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) kongresszusát ő hívta össze a csúfos választási vereség miatt.

“A jobboldalt csak az érdekli, hogy az alkotmányt felhasználva keresztülvigye destabilizációs tervét, és államcsínyt állandósítson. Nem olyan időket élünk, amikor együtt kellene élni a burzsoáziával vagy az imperializmussal” – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy szerinte egy olyan “gazdasági háborúban” szenvedett vereséget, amelyet a jobboldal a vállalatokkal és az amerikai kormánnyal szövetségben robbantott ki.

Elismerte, hogy Venezuelában sok mindent meg kellene reformálni, “főleg a gazdaságot”. Elismerte, hogy követett el hibákat, különös tekintettel a “bürokráciára és a korrupcióra”. Azzal a felhívással fordult pártjához, hogy egy tanácskozáson vitassa meg azt a szocialista gazdasági modellt, amelyet “nem valósítottak meg, papíron maradt”. Bejelentette, hogy a jövő év első harmadában “forradalmi ellentámadást indít”, amelyben a gazdaság lesz a legfontosabb.

A Demokratikus Egység Asztala (MUD) pártszövetség kétharmados többséget szerzett a parlamentben a vasárnapi választásokon. Több szakértő azt jósolja, hogy az új törvényhozás és az elnöki végrehajtói hatalom között számos konfliktus lesz, mert a néhai Hugo Chávez elnök és Maduro pártja, a PSUV ahhoz szokott, hogy 1999 óta a hatalom minden ágát ellenőrzi.

Az ellenzék a kétharmados többség birtokában egyebek között rákényszerítheti az elnököt a hatalomból való távozásra még mandátumának lejárta előtt. A MUD máris közölte: eltávolítják az ország éléről Madurót, ha nem hajlandó együttműködni az ország hanyatló gazdaságának megmentésében.

A vasárnapi vereséget követően saját pártjából is többen az elnök távozását követelték.

A néhai Chávez két befolyásos minisztere szerdán úgy nyilatkozott, hogy az országban “valódi gazdasági katasztrófahelyzet van”, és hogy a szocialista párt felelős saját választási vereségéért.

(El País, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik