Külföld
Demonstrators hold up photos of Russian President Vladimir Putin to protest Russia's involvement in the Syrian civil war and in support of refugees and asylum seekers in Sydney on October 11, 2015.  Australia said on October 6, 2015 that it is seeking new countries to resettle refugees in after confirming only four people have moved to Cambodia, which agreed to accept refugees in exchange for aid. AFP PHOTO / Peter PARKS / AFP / PETER PARKS

Putyinnak hála örökre velünk maradhat az Iszlám Állam

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2015. 12. 10. 14:29

Háborúzni országok azért szoktak, hogy elérjenek valamit.

Viszonylag ritkán háborúznak mutatóba, csak a háború látszatáért. Ilyen is előfordul persze, de nem gyakori. És már meg is cáfolom magam, mert többnyire a háború látszatáért való háborúnak is célja van, amit a háború látszatával szeretnének elérni.

És akkor van Szíria, meg van az Iszlám Állam felemelkedése. Azt egyébként, hogy az Iszlám Állam miért jött létre, egy csomó mindennel meg lehet magyarázni, de az biztos, hogy az Egyesült Államoknak komoly szerepe van benne. És nem, nem úgy, ahogy az alufóliasisakos, minden sarkon CIA-t látó flúgosok gondolják, hogy az USA pénzelné az Iszlám Államot.

Az Iszlám Állam létrejöttében hatalmas szerepe volt a síita-szunnita status quo felrúgásának Irakban, és az al-Kaida leépülésének Afganisztánban. A szervezetet gyakorlatilag Szaddám Husszein volt hírszerző elitje és az al-Kaida viharvert tábornokai hozták létre. Azok az emberek, akik eleve elhitték – ahogy jóideig sokan mások is – hogy Irakban például a szunnita arabok vannak többségben, mert Szaddám alatt ők irányítottak mindent.

Telesíita a párnát

Az Iszlám Államot pont ez teszi különlegessé. Mert nem olyan terrorcsoport, mint mondjuk az al-Kaida volt, hanem egyszerre vérprofi pr-cég és szunnita felkelés Irak és Szíria határán. És nincs is nagyon olyan, aki ezt a szunnita felkelést le tudná verni. Az iraki kormányzás egy ideje a síiták kezében van, a szír elnök/diktátor Asszad pedig a szintén síita szekta, az alaviták tagja. Ráadásul jelenleg is a síita Irán bábjaként működik. A szunniták, ha akarnák, sem tudnák senkinek átadni a hatalmat, aki nem síita.

És akkor térjünk vissza oda, hogy miért is háborúzunk a háború kedvéért Szíriában. Azt jelenleg még kitalálni sem lehet, hogy mi pontosan az Amerikai Egyesült Államok célja Szíriában és Irakban, azon kívül, hogy valamit tenni kellett. Az Iszlám Államot égből bombázó nemzetközi koalíció célja elviekben az, hogy visszaszorítsák a terrorcsoportot.

Na de hova? Kinek a javára? És kivel?

Földi alakulatok nélkül nem lehet visszaszorítani egy ellenséges csoportot. Az amerikai haderőnek pedig híres averziója van a háborús emberveszteségekkel szemben. Ráadásul a nagyon sikertelen iraki, valamint közepesen sikertelen afganisztáni háborúk után olyan nagyon megszállni sincs kedve egy másik országot.

De még ha lenne is kedvük megszállni Szíriát, mit csinálnának? A Nyugat számára Asszad szír elnök elfogadhatatlan. Meg mondjuk a józan ész számára is, hiszen mégiscsak egy tömeggyilkos diktátorról beszélünk, aki a saját népét gyilkolja és nem rémül meg, ha propagandaeszközként kell használnia a tömeges nemi erőszakot.

Akkor kinek is kéne segíteni? Korábban írtunk már arról, Szíria mennyire kaotikus hely lett. A négy fő játékos közül leginkább a kurdokhoz áll közel Amerika, de a kurdok legfontosabb célja az, hogy saját országuk legyen, nem az, hogy az Iszlám Államot elpusztítsák. Amellett, hogy nem is tudnák. A független felkelők pedig nem csak függetlenek, de milliónyian vannak és millió különböző célért harcolnak a Független Szíriai Hadseregtől az al-Kaida-közeli al-Nuszra csoportig.

Nincs ötlet

Az Egyesült Államoknak és a nyugati koalíciónak egyszerűen ötlete sincs, hogyan kellene megoldani a szíriai háborút. Főleg, hogy egyelőre úgy néz ki, hosszú távon is együtt kell élnünk az Iszlám Állammal. A szunnita területekről ugyanis maximum akkor lehetne őket kikergetni, ha az amerikai hadsereg konkrétan megszállja a területet, és Falludzsához hasonlóan sarokról sarokra tisztítja meg az egészet. Ez pedig iszonyatos emberveszteséggel jár, ráadásul haszontalan, mert amint elmennek, a szunniták úgyis visszajönnének.

Szóval a problémát nem nagyon lehet megoldani, legalábbis most úgy tűnik. Az Iszlám Állam létezése egyébként nem lenne egy önmagában elképzelhetetlen dolog. Szaúd-Arábia gyakorlatilag az intézményesült Iszlám Állam, csak a terrorszervezettel ellentétben ezt az országot tényleg egyetlen család vezeti. Vallási konzervativizmusban a wahabita szaúdiak csak egy kicsivel visszafogottabbak – kifelé legalábbis – mint az ISIS katonái. Ráadásul most is az USA legközelebbi szövetségesei a térségben.

Létezhet tehát valódi Iszlám Állam.

És akkor térjünk is át egy olyan nagyhatalomra, aminek van ötlete, hogy mit kéne csinálni Szíriában: Oroszországra. Az oroszok ugyanis, azzal szemben, amivel többnyire vádolják őket, pontosan tudják, mit csinálnak, és miért. Ehhez nyilván kell az is, hogy az oroszok szíriai háborúját a hiperkompetens iráni QUDS-alakulat vezetője irányítja, legalábbis a hírek szerint.

És mit is akarnak az oroszok?

Azt, hogy Asszad hatalmon maradjon. Az oroszok látszólag feladták azt, hogy vissza lehetne szerezni a kelet-szíriai területeket az Iszlám Államtól. Őket már csak az érdekli, hogy Nyugat-Szíria és Damaszkusz Asszad kezén maradjon, ahol a jelenlegi szír kormány majd létre tud hozni egy működő szír államot. Ez a fele lenne a mostani Szíriának, de az is több mint a semmi. Nem véletlenül nem Kelet-Szíriát lövik az oroszok, és nem véletlen az sem, hogy Észak-Szíriában, a török határ mentén szedte le a vadászgépüket a török légierő.

Ezzel a haditervvel természetesen az Iszlám Állam is megmaradna. Amivel a másik nagy játékosnak, Törökországnak sem lenne annyi gondja. Úgy néz ki, hogy jelenleg is ők veszik meg a kurd és az Iszlám Állam olajának jó részét. Ráadásul Erdogannak az sem rossz, ha valaki sakkban tartja az egyre lelkesebb kurdokat.

Az orosz haditerv tehát egyszerű és megvalósítható, az amerikai pedig nem létezik. Ez azért egy elég erős változás a megszokotthoz képest.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.