Külföld
(FILES) In this photograph taken on November 10 ,2015, staff members walk through the damaged Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital in Afghanistan's city of Kunduz. A US investigation into a strike on a charity-run Afghan hospital cited mistakes so "reckless" that observers said they left open the unsettling question of whether those involved had ripped up their own rulebook in a chaotic effort to take out the Taliban.  The October 3 strike on a Doctors Without Borders (MSF) hospital in Kunduz was "primarily human error... compounded by systems and procedural failures", said General John Campbell, the US commander in Afghanistan, as he announced the results of the investigation this week. AFP PHOTO / Najim RAHIM / FILES / AFP / NAJIM RAHIM

Nem hagyják a szőnyeg alá söpörni az amerikaiak kórházbombázását Afganisztánban

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 10. 07:28

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) független vizsgálatot követel Washingtontól a kunduzi kórház elleni légicsapás ügyében, amelyben harmincan haltak meg.

Csakis egy független, nemzetközi testület által elvégzett, teljes körű vizsgálattal lehet helyreállítani a szervezet hitét abban, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a háborús törvények betartása iránt, amelyek a legszigorúbban tiltják a kórházak elleni támadásokat

– közölte a petíció átadása alkalmából Jason Cone, a szervezet amerikai irodájának igazgatója. Cone nem tartja elfogadhatónak, hogy – mint fogalmazott – kizárólag a támadás elkövetői vizsgálódjanak az ügyben.

Az MSF azt akarja elérni, hogy az ügyet vizsgálja ki az 1991-ben alapított Nemzetközi Humanitárius Tényfeltáró Bizottság (IHFFC), amely a háborús humanitárius jog betartása felett hivatott őrködni. Joanne Liu, a szervezet elnöke ilyen értelmű kéréssel fordult a bombázás után négy nappal Barack Obama amerikai elnökhöz, de mindeddig nem kapott választ. Az MSF ezért újfent ezt kéri Washingtontól (a berni székhelyű IHFFC csak az érintett országok beleegyezésével kezdhet vizsgálatot háborús jogsértések ügyében).

Az amerikai hadsereg egyik harci helikoptere október 3-án mért légicsapást az észak-afganisztáni Kunduzban az MSF által működtetett kórházra, a támadásban harmincan életüket vesztették. A Pentagon belső vizsgálata kiderítette, hogy több emberi és műszaki hiba együtt vezetett a tragédiához.

A The New York Times című amerikai napilap által megkérdezett katonai források szerint az Egyesült Államok különleges erőinek harci helikoptere eredetileg néhány olyan létesítményre akart csapást mérni, amelyről úgy vélte, hogy a szélsőséges tálibok kunduzi műveleti központján belül található. A helikopter személyzete azonban nem tudta lokalizálni ezeket a létesítményeket a megadott koordináták alapján, s ehelyett arra a helyszíni leírásra támaszkodott, amelyet az afgán hadsereg és az amerikai különleges erők szolgáltattak neki. Ennek eredményeképp tévedésből az MSF kórházát támadta meg.

A légicsapás a Kunduz feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányuló hadművelet része volt. Az amerikai harci gépek légi támogatást nyújtottak az afgán hadseregnek.

Barack Obama amerikai elnök a történtek után bocsánatot kért az MSF-től, amelynek tucatnyi munkatársa is meghalt a támadásban. Az MSF háborús bűncselekménynek tartja a történteket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.