Nagyvilág

Gyerekek is vízbe fulladtak Görögország partjainál

Legkevesebb tizenegy bevándorló - köztük öt gyerek - vízbe fulladt szerdára virradóan Farmakoníszi görög sziget közelében.

A bárkából, amellyel a török partoktól indultak, huszonhat embert sikerült kimenteni. A hatóságok keresik az eltűnteket, akiknek a számát a túlélők elbeszélései alapján adták meg. A keresésben részt vesz a görög hadsereg egyik helikoptere és az Európai Unió közös határvédelmi szervezetének, a Frontexnek egy járőre is. A túlélők elmondták, hogy a fabárka megtelt vízzel annak ellenére, hogy a tenger nyugodt volt.

Kedden napközben hat afgán menekült gyermek, köztük egy hathónapos csecsemő holttestét emelték ki a tengerből a török hatóságok az Égei-tenger keleti partjainál, miután gumicsónakjuk elsüllyedt a Görögországba tartó úton. Öt másik bevándorlót, köztük egy 12 éves fiút, akik mentőmellényükben erősen áthűlve lebegtek a vízen, Cesme üdülőhelynél mentett ki a parti őrség. A menedékkérők a rossz idő ellenére indultak el a török partoktól Híosz görög szigetre.

Ebben az évben több mint hétszázezren jutottak el Görögországba, legtöbben a szíriai és az iraki konfliktus elől menekültek. Szinte mindnyájan Törökországon keresztül érték el az európai uniós országot, miután nagy összegű díjat fizettek a csempészeknek azért, hogy kis, túlzsúfolt lélekvesztőkben átjussanak a túlsó partra. Emberek százai fulladtak a vízbe idén, köztük gyermekek tucatjai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik