Nagyvilág

Több német támogatást kér Irak a terroristák elleni harchoz

Az eddiginél több német támogatást kért az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezete elleni harchoz Haider al-Abádi iraki miniszterelnök hétfőn Bagdadban Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztertől.

A terrorizmus nem csupán Irakot, hanem Európát is fenyegeti, hangsúlyozta a találkozón az iraki diplomácia irányítója.

Jelenleg német katonák Irak északi részén kurd harcosoknak nyújtanak kiképzést. Abádi azt kérte Steinmeiertől, hogy segítsenek a németek az iraki hadseregnek is.

Steinmeier méltatta azokat az utóbbi időben elért katonai sikereket, amelyek révén felszabadítottak több iraki várost az IÁ ellenőrzése alól.

“Senki nem fogja alábecsülni azokat a feladatokat, amelyek Önökre és az államok közösségére várnak”, mondta a német külügyminiszter az iraki kormányfőnek. Abádi kiképzési támogatáskérésére azonban csupán annyit válaszolt, hogy a kéréseket “figyelmesen meghallgatta”. Bejelentette továbbá, hogy Németország hozzá kíván járulni öt tábori kórház létesítéséhez a felszabadított területeken.

Az Iszlám Állam továbbra is uralja Irak jelentős részét, köztük az ország második legnagyobb városát, Moszult. Nagyrészt a harcok miatt Irakban több millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, és százezrek keresnek menedéket, illetve boldogulást az országon kívül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik