Nagyvilág

Hirtelen meghalt a börtönben egy kínai milliárdos

Kilenc hónappal szabadulása előtt egy közép-kínai börtönben szívrohamot kapott és meghalt Hszü Ming, Kína egyik közismert milliárdosa, aki az elmúlt évtizedek legnagyobb politikusperének egyik mellékszereplője volt – jelentette hétfőn a kínai média.

Halálhíre a South China Morning Post című hongkongi lap szerint sokkolta a családot és a Hszü által alapított Dalian Shide nagyvállalat menedzsmentjét.
Az egykor rendkívüli gyorsasággal meggazdagodó, politikusok sorával jó kapcsolatot ápoló Hszü Minget alig 44 évesen érte a halál pénteken, Hupej tartomány egyik fegyintézetében. Hszü 1992-ben Kína legfiatalabb milliárdosaként vált ismertté. Vállalata többek közt építőipari alapanyagok forgalmazásával, ingatlanfejlesztéssel és biztosítással is foglalkozik, de tulajdonosa volt a Dalian Shide futballcsapatnak is.

2012-ben ítélték el, mert bizonyítottnak találták, hogy megvesztegette Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkárt, korábban Talien város polgármesterét, illetve családját 20,6 millió jüannal, ami mai árfolyamon mintegy 900 millió forintnak felel meg. Akkoriban a kínai média arról írt, hogy a Po család dél-franciaországi, Cannes legexkluzívabb üdülőövezetében található, 400 négyzetméteres tengerparti nyaralóját ténylegesen Hszü vásárolta meg.

Hszü ügyének tárgyalása nem volt nyilvános, de tanúként, mint “vesztegető” részese volt a hatalommal visszaélés és korrupció miatt később életfogytiglanra ítélt Po Hszi-laj perének. A nyilvánosság előtt akkor volt látható utoljára. A Prism elnevezésű kínai oknyomozó portál szerint Hszünek némileg könnyített volt a börtönélete, például telefonon rendszeresen beszélhetett fivérével, cégének jelenlegi vezetőjével.

A Cajhszin pénzügyi, gazdasági magazin úgy tudja, Hszü családja már szombaton megérkezett Vuhanba, Hupej székvárosába, ahol raboskodott, majd – a Prism híre szerint – egy nappal később az északkeleti Talienben átvehették a Hszü hamvait tartalmazó urnát, és el is búcsúztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik