Külföld

A lengyel demokrácia is napirendre kerül az Európai Parlamentben

24.hu
24.hu

2015. 12. 07. 15:52

Vitát kezdeményezett a három legnagyobb frakció, mert aggasztónak értékelik a helyzetet.

Az Európai Parlament vitát rendez a november végi kormányváltás utáni lengyelországi fejleményekről a három legnagyobb frakció – az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok – kezdeményezésére.

Tomasz Siemoniak, az előző kormány külügyminisztere azt mondta: Európát nagyon nyugtalanítja, ami Lengyelországban történik. A vita a lengyel alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásáról, a szólásszabadság veszélyeztetettségéről és a lengyel gazdaságpolitikában kilátásba helyezett változásokról szól majd.

Lengyelországban heves politikai vitát váltott ki, hogy az abszolút többséghez jutó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság érvénytelenítette az előző parlamenti ciklus végén megválasztott öt alkotmánybíró kinevezését, és helyettük öt új bírót neveztek ki. Az üggyel kapcsolatban több nyugati és lengyel lap tekintélyelvűségről beszélt és párhuzamot vont a magyar belpolitikai helyzettel.

Ryszard Czarnecki, aki a Jog és Igazságosság politikusaként az Európai Parlament elnökhelyettesi posztját tölti be, azt mondta: az előző kormánypárt, a Polgári Platform a választási vereség után külpolitikai színtérre akarja vinni a belpolitikai problémákat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.