Nagyvilág

Négyszázezernél is több bevándorló él Olaszországban

A 60 milliós Olaszországban 5,8 millió a bevándorlók száma, közülük 404 ezer tartózkodási engedély nélkül él az országban, derült ki az Ismu olasz társadalomkutató intézet felméréséből.

A törvényesen letelepedett és a tartózkodási engedély nélküli bevándorlók együttesen Olaszország népességének közel tíz százalékát alkotják. Az Ismu adatai szerint a tartózkodási engedély nélkül Itáliában élő bevándorlók száma meghaladja a négyszázezret. Őket az Ismu felmérése “láthatatlanoknak” nevezte el. További mintegy százezren tartózkodnak az olaszországi befogadó-állomásokon. Utóbbiak többsége azonban más európai államokba akar továbbutazni.

Az olaszországi bevándorlók 29 százaléka muzulmán vallású, ami 1,7 milliónak felel meg. A keresztények aránya meghaladja a harminc százalékot a letelepedett bevándorlók között.

Ami a migrációt illeti, 2013-ban 43 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Tavaly 170 ezerre nőtt a számuk. Az idén a migráció útvonala a Földközi-tengerről a Balkán felé mozdult el, ezért november végéig 143 ezer volt az Olaszországban kikötött illegális bevándorlók száma.

2013-ban több mint 65 ezer, tavaly további több mint 61 ezer menekültkérelmet nyújtottak be az Olaszországba érkezett illegális bevándorlók.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik