Nagyvilág

Megint agyonlőttek 14 embert, csak egy átlagos nap az USA-ban

Belefásultak az amerikaiak abba, hogy bárhol agyonlőhetik őket, márpedig a fegyverlobbi és a republikánusok kitartanak amellett, hogy mindenkinek puska kell. Ha kell, ezer másik San Bernardino árán is.

Szerdán még bréking sztori volt, csütörtökön már a történelem egy szelete lett a San Bernardinóban lezajlott lövöldözés. Azaz nem feltétlen történelem, hiszen az amerikaiaknak már annyi tömegmészárlás nevét kell megjegyezniük lassan, ahány elnökük volt a bostoni teadélután óta.

Aurora, Virginia Tech, Sandy Hook, Fort Hood, Binghamton, Columbine és még sokáig lehetne folytatni a sort.

A mostani eset után egyelőre semmi sem nyilvánvaló az indítékokat tekintve. Elképzelhetőnek tartják, hogy iszlamista, terrorista indíték áll a háttérben, de lehet egyszerű bosszú vagy elborult elme is. Az utóbbit gyengíti, hogy ketten követték el alsó hangon a történteket (a lövöldözés helyszínének közelében elfogtak egy harmadik, menekülni próbáló gyanúsítottat is, de az ő bűnrészessége még nem bizonyított), szóval a mészárszék előre meg volt tervezve.

Farook és Malik, a véres páros

A Telegraph összeszedte, mit lehet tudni a két azonosított és agyonlőtt elkövetőről. Syed Farook és Tashfeen Malik neveit dobták be a hatóságok. Farook 28 éves, pakisztáni származású, elvált szülők gyereke, környezet-egészségügyi szakemberként dolgozott öt éve a városban. Miután megtámadta az intézmény karácsonyi partiját, hazament, itt vették üldözőbe a rendőrök, ő pedig egy nővel együtt elhajtott az autójával. Végül mindkettőt lelőttek, rajtuk kívül még egy gyanúsított elszaladt, de őt elfogták.

A férfi sógora, Farhan Khan sajtótájékoztatón közölte, Farookkal a múlt héten beszélt utoljára, és most teljes sokkban van, nem érti, miért tett ilyet a rokona. Egy volt kollégája szerint Farooknak alig lehetett szavát venni a munkahelyén, amúgy nemrég született gyereke. Apja a New York Daily Newsnak nyilatkozott arról, hogy elidegenedtek egymástól, a fia amúgy élelmiszer-biztonsági felügyelőként dolgozott és

nagyon vallásos volt. Elment dolgozni, visszajött, imádkoztt, visszament. Ő egy muszlim.

Farook a karácsonyi partin is ott volt, onnan kitessékelték, ezután tért vissza fegyverrel és társakkal. Egyik társa volt a 27 éves nő, Tashfeen Malik, aki a hírek szerint maga a felesége (bár a rendőrség csak párkapcsolatot emlegetett). Farook egyik kollégája szerint a férfi korábban Szaúd-Arábiába utazott, onnan tért vissza egy feleséggel, ő lehetett Malik.

Keresik az okokat

Már a lövöldözéskor felmerült tehát egy csomó összeesküvés-elmélet, lehetséges indíték, a felelősök névsora és az örök probléma:

Miért jut az Egyesült Államokban boldog-boldogtalan fegyverhez, amikor egymást lövik halomra?

Halottak/sérültek 1982 óta

A Mother Jones gyűjtése alapján – és hozzáadva a mostani lövöldözés áldozatait – kiszámoltuk, hogy 1982 óta 595 ember halt meg és 539 ember sérült meg nagyobb lövöldözésekben, fegyveres ámokfutásokban az Egyesült Államokban.

A Guardiannak arról ír az amerikai Jeb Lund, hogy egyszerűen lepereg már az amerikaiakról, ha ilyen lövöldözés van, hisz mindenki egyből racionalizál. És akkor arra jut, ez egy elszigetelt eset volt, az elkövető bekattant, mentális gondjai voltak, és nekem úgyis fel kell kelnem holnap, sok dolgom van, különben is az USA másik részén történt az egész, az én munkahelyemen, környékemen a büdös életben meg se történhetne.

Pedig ha ránéz az ember a Washington Post által, a Redditen követett gyilkosságokról összeszedett naptárra, feltűnik, hogy szinte minden napra jut egy lövöldözés, eddig idén 355 darab történt. Eközben a republikánusok változatlanul mindent megtesznek a fegyverlobbi védelmében, ennek köszönhetően 185 345 fegyvereladás történt a Black Friday vásárlási láza idején. Ezt olyan emberek tüzelik, mint Alex Jones riporter, aki nemrég Donald Trumppal beszélve a Sandy Hook-i tragédiát is képes volt kamunak nevezni, és már most is elkezdett kételkedni.

A fő gond tehát ugyanaz az Egyesült Államokban, mint Magyarországon, vagy bárhol a világon, ahol engedik szabadon hadoválni a politikusokat: adott egy, a nemzet létét befolyásoló probléma, amiről minden politikai oldalnak sarkos véleménye van, az oldalak elbeszélnek egymás mellett, süketek párbeszéde alakul ki, aminek az emberek isszák meg a levét.

A republikánusok azzal riogatnak, hogy az alkotmányban biztosított fegyverviselési jogaikat teljesen elvennék (és vissza is térhetünk a fenti összeesküvés-elmélethez, hogy a kormány direkt szervezi a San Bernardinóhoz hasonló mészárlásokat), holott csupán arról van szó, hogy szigorúan ellenőriznék, milyen háttérrel vesz valaki fegyvert. Ráadásul az USA-ban a kérdés nem is az egyszerű maroklőfegyverek körül forog, hanem assault rifle-okról van szó, azaz támadó fegyverekről, gyakran sorozatlövő, a szír vagy jemeni háborúba (sem) való puskákról.

A konzervatív oldal redneckjei azzal érvelnek, hogy ha elveszik tőlük a fegyvereket, mivel védik meg szeretteiket az ámokfutóktól? Itt is akad logikai hiba, mert ha drasztikusan megszigorítanák a fegyverviselést, nem lenne, aki ámokfusson, ráadásul senki sem jár moziba vagy iskolába csőre töltött háborús fegyverzettel, márpedig ilyen helyeken is voltak lövöldözések az utóbbi években. A többmilliós republikánus tábor, a politikusaik és persze a fegyverlobbi viszont kitart a kifacsart magyarázat mellett, így pedig esélytelen, hogy a Kongresszus közös akarattal módosítsa az alkotmányt.

Az igazán nagy kérdés az marad (és a válasz rá egy keserű sokszor), hogy hányszor mondhatja még el az alábbi beszédet Barack Obama és tetszőleges számú elnöki utódja.

Hírhedt gyilkos párok

Ha beigazolódik a párosról, hogy együtt öltek, akkor ők is beíródnak a kriminalisztika nagykönyvébe, mint az újabb gyilkos pár. Hasonló duókból válogattunk a teljesség igénye nélkül. A leghíresebbek Bonnie Parker és Clyde Barrow voltak, akik öt államot raboltak végig az 1930-as években, nem egyszer drámai lövöldözésekbe bocsátkozva. 13 embert takarítottak el az útjukból bandájuk élén, de végül 1934-ben szitává lőtték a rendőrök az autójukat és őket is.

 

Ray és Faye Copeland esete azt bizonyította, hogy idős pár is képes kegyetlenségre. Piti bűncselekményekből éltek, például marhatolvajlásból, az állatokat a felbérelt csavargók adták el. Aztán egy nap Copeland úgy döntött, túl sokan tudnak a viselt dolgairól, ezért bement a csűrbe, ahol elszállásolta őket, majd egyenként kivégezte mind. Egy megszökött, értesítette a rendőröket, akik rájöttek, mi történt, 12 ember halt meg, Copelandéket 1990-ben halálra ítélték, végül mindketten természetes halált haltak.

 

Raymond Fernandez és Martha Beck a magányos szívek gyilkosaiként váltak ismertté. Fernandez kamuszövegekkel csábított el olyan nőket, akik társkereső hirdetéseket adtak fel. Felvitte őket a Beckkel közös lakásukra, majd együtt kirabolták és megölték az áldozatokat. Beck annyira szerelmes volt amúgy a sármos férfibe – akivel együtt villamosszékben végezte -, hogy még a gyerekeit is az Üdvhadseregnek passzolta, hogy együtt ölhessenek.

 

Alton Coleman és Debre Brown beteg kapcsolata is címlapokat kapott Amerikában. Coleman már fiatalon bíróság elé került egy 14 éves lány megerőszakolásáért, de még a tárgyalások előtt meglépett és a tőle betegesen függő Brownnal összesen nyolc embert öltek meg. A legfiatalabb, megfojtott áldozatuk egy kilenc éves kislány volt. Végül az ujjlenyomata lebuktatta, Ohióban el is fogták a férfit, akit 2002-ben végeztek ki. Brown viszont sose szabadulhat a börtönből.

 

A németek Daniel és Manuela Rudát nem felejtik el egyhamar. A pár sátánista nézeteket vallott, eleve úgy ismerkedtek meg, hogy Daniel feladott egy hirdetést, melyben “vámpír keresi a sötétség hercegnőjét, aki gyűlöl mindenkit és mindent”. 2001-ben csaltak fel magukhoz egy 33 éves férfit, akit kalapáccsal és késsel vertek agyon, pentagrammát karcoltak a testébe, ittak a véréből, majd szexeltek mellette. Tettüket nem bánták meg, sőt a per során az áldozat családját fenyegették. Így is megúszták 15, illetve 13 évvel, szóval egyikük idén szabadul(t).

(Forrás: Express)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik