Nagyvilág

Alkotmányt módosítanának Franciaországban a rendkívüli állapot meghosszabbításáért

A kormány szerint kevés a három hónap.

A francia kormány alkotmánymódosítást tervez annak érdekében, hogy a jövőben akár fél évre is ki lehessen hirdetni rendkívüli állapotot a mostani három hónapos korlát helyett. Francois Hollande korábban azt mondta, az alkotmánymódosítással bevezetnék a „polgári válságrendszer” fogalmát a „háborús terrorizmus” ellen.

Hollande a november 13-i párizsi merényletek estéjén hirdetett ki rendkívüli állapotot, melyet a parlament a múlt héten február 26-ig meghosszabbított. Az érvényes, 1955-ös jogszabály értelmében 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg a rendkívüli állapot.

A hatóságok a merényletek óta 2235 helyen tartottak házkutatást, 263 embert előállítottak, 232-t őrizetbe vettek és 334 fegyvert foglaltak le.

A nemzetgyűlésben szerdán több képviselő kérte azt, hogy a rendkívüli állapot alkalmazása ellenőrizhető legyen, mert a francia sajtóban naponta jelennek meg hírek túlkapásokról, olyan embereket állítanak elő vagy helyeznek házi őrizetbe, akik ellen téves bejelentés érkezett. Ilyen esetekről korábban a 24.hu-n is beszámoltunk. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik