Nagyvilág

Lehet Clintonról és Trumpról hadoválni, amikor más az aduász

Érdekes felmérést közölt egy amerikai egyetem, ami azt mutatja, nem kergültek meg annyira az amerikaiak, hogy az őrültebbnél őrültebb republikánus jelöltek egyikére szavazzanak.

Hillary Clinton ugyan magabiztosan vezet az elnökjelöltségre pályázó demokraták között, de ha valami csoda folytán kiesne a küzdelemből, Bernie Sanders vermonti szenátor eléggé a lovak közé csaphatna. Ugyanis a Quinnipiac Egyetem felmérése szerint megverné a legnépszerűbb republikánus jelöltet, Donald Trumpot is – írja a Huffington Post.

Számokban ez azt jelenti, hogy míg Sanders 49 százalékos népszerűségnek örvendene, addig Trumpot csupán 41 százalék választaná. Ha Marco Rubióval állítjuk szembe őt, akkor 44-43-as, igen szoros eredménnyel nyerne. Ted Cruzt 10, Ben Carsont 6 ponttal előzné ilyen esetben.

A megkérdezettek 59 százaléka szerint Sanders őszinte és szavahihető, ebben jóval jobban teljesít, mint Hillary Clinton, na meg az összes jelenleg versenyben lévő demokrata és republikánus jelölt.

Clinton a nyeregben

Azért Clintonnak se kell félnie, jobban áll a konzervatív jelöltekkel szemben, mint egy hónapja. Akkoriban Trumpot is alig előzte meg, a többieket meg abszolút nem, de most már ő is verné a republikánusok teljes listáját. A demokraták között 60 százaléka van Clintonnak, 30 pedig Sandersnek.

A republikánusok között a Quinnipiac felmérése Trump vezetését mutatja, aki erősödni tudott. Carson ezzel szemben hiába jött fel a második helyre, visszacsúszott a harmadikra. A 27 százalékos Trumpot most a 17 százalékos Rubio követi, őt pedig a 16 százalékos Carson.

A HuffPost cikke megjegyzi, 11 hónappal a választások előtt e felmérések alapján még semmit se lehet mondani. Az egyetem mostani kutatása amúgy 1453 ember megkérdezésével készült, közülük 672 fő volt republikánus választó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik