Nagyvilág

Brutálisan megkínozták az izraeli sportolókat a müncheni olimpián

Több mint negyven év után tárták a nyilvánosság elé, hogy mi történt valójában a terrortámadás során.

Évtizedek után tárták a világ elé az 1972-es müncheni olimpián megölt izraeli sportolók özvegyei, hogy a palesztin terroristák brutálisan megkínozták férjeiket. A holttestek vizsgálatakor kínzások miatt eltört csontokra derült fény és az is kiderült, hogy a terroristákkal szembeszálló Joszef Romano súlyemelőt társai szeme láttára kasztrálta a nyolc támadó.

A német hatóságok húsz évig tagadták, hogy lennének olyan dokumentumok, melyek megvilágítják a terrorakció áldozatainak sorsát, de 1992-ben végül több száz oldalnyi jegyzőkönyvet és fényképeket adtak át a bizonyítékokat akkor már két évtizede kérő özvegyeknek. Ők akkor – látva, hogy mi történt – úgy döntöttek, hogy soha nem beszélnek erről, de Ilana Romano és Ankie Spitzer végül megtörte a hallgatást és megosztotta a történteket a New York Times-szal.

„A terroristák mindvégig azt állították, hogy nem akartak ölni, hanem társaik izraeli börtönökből való kiszabadítását akarták elérni. Azt hangoztatták, hogy csak a rosszul végződött reptéri mentési kísérlet miatt halt meg a többi túsz, de ez nem igaz” – mondta Ankie Spitzer, André Spitzer vívóedző özvegye. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik