Külföld
melegesküvő4 (Array)

Lengyelország nekimegy az azonos nemű párok vagyoni viszonyairól szóló uniós rendeleteknek

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 01. 13:00

Lengyelország megvétózná az Európai Bizottság két rendelettervezetét, melyek az eltérő állampolgárságú, de azonos nemű párok vagyoni viszonyait rendeznék, túllépve egyúttal a házasság hagyományos értelmezésén – értesült az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió. A keddi lengyel média széleskörűen idézte az RMF FM-et, amely egy luxemburgi diplomatára hivatkozva közölte: a szavazást az Európai Unió Tanácsában a soros elnökséget betöltő Luxemburg fogja kezdeményezni az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán. A rádió úgy tudja, Lengyelország már előzetesen arról értesítette az uniós szerveket, hogy a két rendeletre nemmel fog szavazni.

A első rendelet tervezetét az Európai Bizottság már 2011-ben előterjesztette, a dokumentum a nemzetközi élettársi kapcsolatokban élők vagyoni viszonyait, ezen belül az öröklést, illetve a vagyonmegosztást rendező jogszabályokat harmonizálná az Európai Unión belül. A rendelet egyaránt vonatkozna a hetero- és homoszexuális párkapcsolatokra. A második szóban forgó szabályozás az állampolgársági tekintetben vegyes házasságban élők vagyoni viszonyait rendezné, és a házastársi kapcsolat fogalmába a melegek házasságát is beleértené.

Félnek, hogy utat nyitnának

Lengyelország (az akkor még az idei parlamenti választások nyomán ellenzékbe került jobbközép liberális Polgári Platform (PO) vezette kormány) már a rendeletek korábbi szövegváltozatait is ellenezte. A PO, valamint a jelenleg kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusai azzal érvelnek, hogy a lengyel jogrend nem teszi lehetővé az azonos neműek élettársi kapcsolatainak intézményesítését. A lengyel alsóháznak az uniós ügyekért felelős bizottsága múlt héten egyhangúan megszavazta a rendeletek megvétózását.

Az RMF FM szerint a lengyel kormány attól tart, a rendeletek utat nyitnának ahhoz, hogy Lengyelországban is jogilag elismerjék az azonos neműek élettársi, illetve házastársi viszonyát. A rádiónak nyilatkozó uniós diplomata úgy értékelte: a lengyel álláspont “ideologikus, ezért lehetetlen Lengyelországgal tárgyalni”. A rendeletek a családjogra vonatkoznak, ebben a témakörben az érvényes uniós szerződés egyhangú döntéshozatalt irányoz elő.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.