Külföld

Vasárnaptól vége az NSA korlátlan adatgyűjtésének

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 11. 29. 07:18

Egy olyan ügy sem volt, melyben a híváslisták tömeges lekérésével értek volna el áttörést, ezért a jövőben bírósági ítélet kell a megfigyeléshez.

Vasárnaptól nem gyűjtheti napi szinten amerikaiak millióinak hívásadatait a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), csak célzott megfigyelésre lesz lehetősége a hírszerző szervnek – jelentették be a Fehér Házban még pénteken. A lépésre két és fél évet kellett várni azután, hogy Edward Snowden, az NSA volt munkatársa kipakolt a tömeges adatgyűjtésről.

A most életbe lépő korlátozást egy fél éve hozott törvény írja elő. Ez igencsak visszaveti a hírszerzés lehetőségeit azután, hogy a 2001. szeptember 11-i merénylet után jelentősen kiszélesítették azokat. Az NSA a „metaadatoknak” nevezett információkhoz fért hozzá korlátlanul, amely azt tartalmazta, hogy az emberek mikor és milyen számokat hívtak fel, de a beszélgetések tartalmáról nem tudtak.

Ezentúl a hírszerző szervek csak bírósági felhatalmazással fordulhatnak a telekommunikációs cégekhez, hogy meghatározott személyek vagy csoportok telefonhívásait nyomon követhessék, és legfeljebb fél évig tarthat egy-egy megfigyelés. „Ez egy elfogadható kompromisszum, ami továbbra is lehetővé teszi számunkra az ország megvédését” – mondta az NSA szóvivője.

Több republikánus képviselő szerette volna fenntartani a tömeges adatgyűjtések gyakorlatát, de egy elnök vizsgálóbizottság rámutatott, hogy egyetlen olyan terrorizmussal összefüggő ügy sem volt, melyben áttörést sikerült volna elérni ezzel.

Ugyanakkor az elmúlt öt évben összegyűjtött adatok február végéig az NSA-nál maradhatnak, hogy a függő ügyekhez felhasználják azokat. (Reuters)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.