Nagyvilág

Lelőtt orosz gép: kimentették a navigátort

A szíriai és az orosz hadsereg katonái kimentették a török légierő által lelőtt orosz vadászgép másodpilótáját. Az orosz védelmi miniszter szerint 12 óráig tartott az akció.

Megérkezett az orosz támaszpontra a lelőtt gép legénységének életben maradt tagja – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerda délelőtt. A tárcavezető szerint a navigátort orosz és szíriai katonák mentették ki, az akció 12 órán át tartott.

A művelet sikeresen befejeződött. A navigátort a bázisunkra szállították. Él és egészséges

– mondta Sojgu a védelmi minisztérium kollégiumának ülésén.

Korábban Oroszország párizsi nagykövete, Alekszandr Orlov közölte az Europe 1 rádióval, hogy a keddi incidens során az egyik pilótát megsebesítették, miközben ejtőernyőjével leereszkedett, majd földet érés után a térségben tevékenykedő dzsihadisták barbár módon meggyilkolták.

A másiknak sikerült megmenekülnie

– mondta a nagykövet.

Putyin: nem a keddi tragédia a fő probléma

A gond nem az a tragédia, amivel tegnap szembesültünk, hanem a probléma ennél sokkal mélyebb. Megvizsgáltuk, – és nemcsak mi látjuk így, hanem az egész világ is – hogy a jelenlegi török kormányzat  hivatalos irányelvvé tette az ország iszlamizálását

– mondta az orosz államfő.

Vlagyimir Putyin bejelentette ezenkívül, hogy elrendelte Sz-300-as légvédelmi rendszer telepítését a szíriai orosz légi támaszpontra.

Emellett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nem sokkal korábban arról beszélt minisztériumi kollégiumának ülésén, hogy Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket telepítenek a szíriai Latakia tartományban lévő Hmejmim légi támaszpontjára.

A Földközi-tengerre vezényelték a rakétakilövő cirkálókat

Oroszország rakétakilövő hadihajókat telepített a Földközi-tenger térségébe, hogy extra légvédelmi biztonságot rendeljen a hadműveleteihez – írja az Independent. A rakéták minden olyan célpontot megtámadnak majd, amely veszélyt jelenthet Oroszország érdekeltségei számára.

A átvezényelt Moszkva nevű hadihajó egyike Oroszország legnagyobb cirkálóinak a Fekete Tengeri Flottában.

Melyik légtérben volt a gép?

Mint azt korábban megírtuk egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselő szerint az orosz Szu-24-es már a szíriai légtérben volt, amikor találat érte. Ezt a vadászgép mozgásának hőérzékelős nyomon követésére alapozzák.

A NATO-tag Törökország hangsúlyozta, hogy többször figyelmeztették a pilótát, hogy a gép török légtérben tartozik, ennek ellenére sem váltott irányt. Az oroszok viszont azt emelték ki, hogy a gépet szíriai légtérben lőtték le és az semmilyen veszélyt nem jelentett Törökországra nézve.

A washingtoni tisztségviselő azt mondta: az orosz gép valóban behatolt a török légtérbe, de ott nem érte találat.

Aszad dörzsöli a tenyerét

Eközben a CNN-en a Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpont vezető kutatói arról írtak, hogy az incidens legnagyobb nyertese Bassár el-Aszad szíriai elnök, miután a szíriai rezsim egyik fő ellensége, Törökország szembefordult annak legfőbb védelmezőjével, Oroszországgal. Ez tovább rontja annak az esélyét, hogy nagykoalíció jöjjön létre az Iszlám Állam legyőzésére és a szíriai válság megoldására.

Putyin számára egyébként nem is lehetett volna rosszabb az időzítés, mert eközben az ukrajnai válság is kezd elmélyülni – a Krím félsziget sötétségbe borult, miután felrobbantották az áramellátást biztosító vezetékek tartóoszlopait.

El kell kerülni

Barack Obama éjszaka Recep Tayyip Erdogan török államfővel egyeztetett az ügyről. Egyetértettek abban, hogy el kell kerülni a hasonló esetek megismétlődését, de az amerikai elnök azt is hangsúlyozta, hogy Törökországnak joga van megvédenie szuverenitását.

Arra, hogy az oroszok és a törökök el akarják kerülni a konfliktus eszkalálódását, az is utal, hogy a Jamal nevű hadihajó kedden az orosz gép lelövése után rendben megkezdhette, és be is fejezte az átkelést a Törökországhoz tartozó Dardanellák tengerszoroson. A hajót a Fekete-tengerről vezényelték a Földközi-tengerre.

A keddi eseményeket itt követtük nyomon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik