Nagyvilág

16 lövéssel valósággal kivégezte a kamaszt a chicagói rendőr – videó (18+)

Szándékos emberölés vádjával indított eljárást az ügyészség kedden egy chicagói rendőr ellen, aki még tavaly októberben lőtt agyon 16 lövéssel egy 17 éves fekete tinédzsert – jelentette a helyi sajtó. Közben a helyi rendőrség nyilvánosságra hozta a gyilkosságot mutató fedélzeti kamerás felvételt, miután egy bíró még az előző héten szerdáig adott határidőt a videó közzétételére.

A videón egy ember megölése látható, így csak erős idegzetű olvasóink nézzék meg!

Rendőr-szakszervezeti vezetők közvetlenül a tavaly október 20-án történt lövöldözés után azt állították, hogy a 34 éves Jason Van Dyke jogszerűen lőtt, mert a kést lóbáló Laquan McDonald az őt elfogni akaró rendőrökre támadt. A videóból azonban egyértelműen látni lehet, hogy a fiatal nem közelített a rendőrök felé, amikor Van Dyke –aki még fél perce sem volt a helyszínen – lőni kezdett.

A rendőr végül valósággal kivégezte a 17 éves fiút, akit még akkor is lövések értek, amikor már a földön feküdt sebesülten. Van Dyke az egész tárat beleeresztette a fiatalba, aki a fején, nyakán, mellkasán, bal könyökén, bal alkarján, jobb felkarján, jobb combján valamint a háta bal felső és jobb alsó részén sebesült meg. Az ügyészség közlése szerint Van Dyke még újra akarta tölteni fegyverét, de végül társa felszólítására nem adott le további lövéseket.

A rendőr ellen végül kedden indítottak eljárást szándékos emberölés vádjával a hatóságok. Az üggyel foglalkozó ügyész, Anita Alvarez elmondása szerint már hetek óta készültek a vádemelésre, de végül a videó közzététele miatt a tervezettnél hamarabb hajtották végre a vádemelést. Van Dyke – aki ellen korábban már 18 hivatalos panaszt emeltek, főleg túlzott erő alkalmazása miatt – kedden önként jelentkezett a hatóságoknál, és egy bíró óvadék nélküli előzetes letartóztatását rendelte el, egy hétfői meghallgatásig.

Olvasói sztorik