Nagyvilág

Orbán: Kínának kulcsszerepe van a béke védelmében

A biztonság mára a legfontosabb tényezővé vált Európában – mondta a magyar miniszterelnök Szucsouban Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján.

Európát megtámadták, további fenyegetésének van kitéve, mára a biztonság vált a legfontosabb tényezővé Európában – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szucsou városban, a Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján elhangzott beszédében.

Épp, hogy csak megérkeztünk Európából, s ezért sem tudjuk függetleníteni magunkat annak tudatától, hogy Európát megtámadták, további terrorista merényletek fenyegetésének van kitéve

– hangoztatta a kormányfő.

Angol nyelvű felszólalásában kiemelte, hogy a párizsi erőszakos cselekmények egyszerre jelentettek támadást valamennyi európai uniós tagországra.

Le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket és szembe kell néznünk a súlyos következményekkel

– mondta.

Nekünk, európaiaknak, el kell ismernünk, hogy gazdagok vagyunk, ugyanakkor gyengék. Ez talán a lehető legveszélyesebb kombináció. A biztonság eddig a pontig megadatott a számunkra, de mostantól határozott lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük, az állampolgáraink életével együtt.

Szerinte a biztonság mára a legfontosabb tényezővé vált Európában, s e szempontból Kína szerepe számunkra “új megközelítést kap”, ugyanis Kínának kulcsszerepe van a globális béke védelmében és a szükséges globális egyensúly fenntartásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik