Élő Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: 130-ra nőtt a halálos áldozatok száma

Megszólalt a szerdai, Párizs melletti terrorellenes akciót levezénylő kommandós parancsnok. Brüsszelben összeültek az uniós miniszterek. Folyamatosan követjük az eseményeket.
  • Egy hete történt a párizsi terrortámadás – rockkoncerten, focimeccsen, vendéglátóhelyeken csaptak le a merénylők. 130-an haltak meg, 352-en megsebesültek, 41 embert az intenzív osztályokon ápolnak.
  • A merénylet után a legnagyobb rendőri rajtaütés szerdán hajnalban történt Párizs mellett, Saint-Denis-ben. Ennek során ketten meghaltak, egy nő felrobbantotta magát és a lakást.
  • Megölték a párizsi merényletek kitervelőjét, Abdelhamid Abaaoudot – erősítette meg az ügyészség. Már csak egy ismert résztvevő, Salah Abdeslam van szabadlábon.
  • Nyugat-Európában folyamatos a terrorpánik, sorra mondanak le rendezvényeket, középületeket ürítettek ki. Magyarországon is fokozott terrorkészültség van érvényben.

Folyamatosan követjük a fejleményeket. A csütörtöki eseményekért kattintson ide.

Szégyenérzettel küzdenek a Bataclan túlélői

A francia egészségügyi minisztérium adatai szerint szerdán 195 embert ápoltak kórházban a múlt pénteki párizsi merénylet után, közülük hárman kritikus állapotban, 41-en intenzív osztályon voltak. Összesen 350-en sebesültek meg, 129-en pedig meghaltak. Az AP hírügynökség arról ír, hogy a francia orvosok hatalmas erőfeszítéseinek köszönhető, hogy nem nő folyamatosan az áldozatok száma.

Örökre mozgássérült marad

Egy 32 éves ügyvédnő sípcsontját szakította szét egy lövedék a Bataclan koncertteremben. Három hónap múlva kezdhet el újra járni tanulni, addig még további műtétek elé néz. Egy gellert kapott golyó egy terhes nő lábát érte, a születendő gyermek sértetlenül megúszta a támadást, de a nő örökre mozgássérült marad. Bőrátültetésre is szükség lesz a kezelése során. Férjét hasbalőtték, de elképesztő szerencséje volt: a golyó nem ért belső szervet.

A sérültek jelentős részét két párizsi katonai kórház fogadta, ahol a dolgozóknak jelentős tapasztalatuk van a harctéri sebesülések terén. Egy koncertszervezőt mesterséges kómában kellett tartani, miután a tüdejét érte golyó és épphogy elkerülte a szívét. Sokak szenvedtek végtagsérülést, ők is hosszú rehabilitáció elé néznek. A Begin katonai kórházban 41 sebesültet ápolnak, többségük a terrortámadás utáni hatvan percben, három hullámban érkezett. A kaotikus állapotok miatt sokakat rögtönzött helyszíni ellátás után vittek kórházba, a támadások helyszínén lévő civilek tettek rájuk sálakból, pólókból rögtönzött szorítókötést.

A mentésben részt vevőket is traumatizálták a történtek

A gépfegyverekből leadott lövések rendkívül súlyos sérüléseket okoztak, a lábakat érő találatok roncsolták az izmokat, csontokat, idegeket. Laurent Martinez katonai pszichológus ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a „láthatatlan sebesülések” épp ekkora problémát jelenthetnek, évekkel később is jelentkezhetnek a poszttraumás stressz tünetei. Ezzel nemcsak azok néznek szembe, akik jelen voltak a támadáskor, hanem a mentésben résztvevők is, akiket elborzasztó látvány fogadott a helyszínre érve.

Martinez azt mondta: az általa eddig kezelt túlélők egybehangzóan bűntudatról számoltak be azzal kapcsolatban, hogy ők túlélték a támadást, míg sokan mások életüket vesztették. Ösztönös cselekedeteikért hibáztatják magukat, miközben az a kérdés foglalkoztatja őket, hogy hogyan kellett volna helyesen viselkedniük. „Az emberek azt mondták: át kellett gázolniuk másokon, hogy kimeneküljenek, ez leküzdhetetlen szégyenérzetet keltett bennük” – közölte a szakértő.

November 27-én nemzeti megemlékezés az áldozatokra Párizsban

Francois Hollande francia államfő részvételével nemzeti megemlékezést tartanak Párizsban november 27-én a múlt heti 129 halálos áldozatot követelő merényletek áldozatainak tiszteletére – közölte pénteken a francia elnöki hivatal.

A megemlékezést az Invalidusok épületegyüttesének udvarán rendezik. A hadtörténeti múzeum és egykori hadikórház templomának dómja alatt található Napóleon sírja.

A november 13-án hét helyszínen elkövetett merényletsorozat mind a 129 áldozatát azonosították. Az első temetéseket jövő héten tartják a párizsi önkormányzat szerint.

A nemzeti megemlékezést megelőzően a francia elnök kedden Washingtonban amerikai kollegájával, Barack Obamával, csütörtökön pedig Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni katonai fellépés összehangolásáról. A terrorszervezet vállalta magára a párizsi merényleteket, amelynek feltételezett fő szervezőjét, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud-t szerdán Párizs közelében egy rajtaütésben megöltek a francia rendőrök.

Megosztja a németeket a szíriai beavatkozás kérdése

Erősen megosztottak a németek abban, hogy az ország fegyveres erői részt vegyenek-e az Iszlám Állam ellen irányuló hadműveletekben – derült ki a közszolgálati ARD televízió megbízásából készült reprezentatív felmérésből. A válaszadók 52 százaléka ellenezte, 41 százaléka pedig támogató választ adott.

Németország jelenleg a kurd erők kiképzésével vesz részt a szélsőségesek elleni küzdelemben, de nem csatlakozott sem az Egyesült Államok vezette koalícióhoz, sem Franciaországhoz.

A németek jelentős része úgy érzi: az, hogy nem váltak a párizsihoz hasonló merényletek célpontjaivá, annak is köszönhető, hogy ellenezték az iraki háborút és nemigen bonyolódtak bele az afganisztáni beavatkozásba. Sokkolóan hatottak ugyanakkor a keddi hannoveri események – épp a terrorfenyegetettség miatt kellett az utolsó pillanatban lemondani a Németország és Hollandia közti focimeccset. Az incidenssel összefüggésben azóta sem voltak letartóztatások és robbanószerkezetet sem találtak.

Obama: a fiataloknak a toleranciát kell hirdetniük

Barack Obama ötszáz fiatal előtt arról beszélt Malajziában, hogy az ifjúságnak el kell utasítania az erőszakos szélsőségességet, és a toleranciát kell hirdetnie – tudósít az AP hírügynökség. Az amerikai elnök a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének találkozójára érkezett Kuala Lumpurba.

Obama azt mondta: a következő generációk vezetőinek össze kell egyeztetniük saját kultúrájuk tiszteletét a modern világgal. A jövővel szemben áll a párizsi merényletek rémképe – mondta.

Az elnök saját kötődéséről is beszélt, ami a régióhoz fűzi: gyermekkorában Indonéziában élt, féltestvére ott született. „A Csendes-óceáni térség része annak, aki vagyok és ahogy a világot látom” – jelentette ki.

Otthagyta az élő interjút Marine Le Pen, miután szembesítették a valósággal

Otthagyott egy élő rádióinterjút a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen, miután szembesítették több kijelentésének valóságtartalmával.

Le Pen az interjúban azzal vádolta meg a francia igazságügyi minisztert, hogy azt mondta: „megértőnek kell lennünk a Szíriába utazó fiatalokkal” és kijelentette, hogy a tárcavezetőnek emiatt le kell mondania. Ezután az adásba bejátszották, hogy mit mondott valójában a miniszter: „meg kell értenünk az okokat, amiért a fiatalok elmennek”.

Az interjúban Le Pen arról is beszélt, hogy a héten megszökött egy rab egy börtönből, de erről az állításról is kiderült, hogy az eset valójában egy hónappal ezelőtt történt.

Ezek után Le Pen kifakadt, azt mondta: a műsorvezetők úgy viselkednek vele, mint egy bíróság, majd kivonult.

Eredményeket akarnak látni az uniós miniszterek

Mint írtuk, együttes ülést tartanak pénteken az EU bel- és igazságügy-miniszterei a múlt pénteki párizsi terrormerénylet kapcsán. A brüsszeli tanácskozásra érkező miniszterek jelentős része arról beszélt, hogy konkrét eredményeket akarnak látni a külső határok és a légi utasok ellenőrzése, valamint a fegyverkereskedelem felszámolása terén.

A miniszterek tanácsának soros elnökségét adó Luxemburg részéről Étienne Schneider úgy nyilatkozott, hogy a külső határok ellenőrzésének mindenütt hatékonynak kell lennie. Jelenleg rések vannak a rendszerben, melyeket meg kell szüntetni – közölte, hozzátéve, hogy ugyanakkor a szabad utazáshoz való jogot meg kell őrizni.

A bejárati ajtó pecsételte meg a szerdai rajtaütést a terroristákon

Megszólalt a szerdai rajtaütést lebonyolító kommandós csapat vezetője a francia BFMTV-ben. Jean-Michel Fauvergue elmondta: alaposan felkészültek az akcióra, pontosan tudták, mivel állnak szemben, de a lakás alaprajza nem állt rendelkezésre. Az ajtó berobbantásával próbáltak bejutni, de nem jártak sikerrel, ez teljesen új helyzetet eredményezett, hiszen az akció ezzel elvesztette meglepetésszerűségét.

Ezután 30-45 percen át tartó tűzharc tört ki. Fauvergue elárulta: előre elhelyeztek mesterlövészeket is, akik nagyszerű munkát végeztek, egy vagy két támadót ők sebesítettek meg. A beavatkozás amiatt is elhúzódott, mert igyekeztek elkerülni, hogy felrobbanjanak a merénylőkkel együtt.

Dieselt, a rendőrkutyát azért küldték be, hogy megtudják a lakásban rejtőzködő terroristák hollétét, de az állatot lelőtték. Drónt és robotokat is használtak, szinte minden eszközt bevetettek, ami rendelkezésre állt.

A terroristákkal tárgyalásra már nem volt lehetőség, a terroristák nyilvánvalóan nem voltak erre alkalmas lelkiállapotban.

Fauvergue elmondta: a beavatkozást minél gyorsabban szerették volna lebonyolítani. „Ez sikerült is volna, ha nem lett volna az a rohadt ajtó” – tette hozzá. Mivel a lakásba hosszabb ideig tartott bejutni, előnyhöz jutottak a terroristák, volt idejük felkészülni, felöltözni, felfegyverkezni.

Februárban már őrizetbe vették Hollandiában a szökésben lévő merénylőt

A holland rendőrség Rotterdamban letartóztatott három férfit, miután egy gyanús belga rendszámú autóra bukkantak, de később kizárták, hogy összefüggés lenne a párizsi merényletekkel – tudósít az AFP hírügynökség.

A terrortámadások kapcsán még egy férfi, Salah Abdeslam ellen folyik európai hajtóvadászat. Testvére múlt pénteken egy párizsi kávézónál robbantotta fel magát, de mást nem sikerült megölnie. Salah Abdeslamot egyébként februárban letartóztatták Hollandiában kannabisz birtoklásáért, de 70 eurós bírság megfizetése után elengedték.

Százkilónyi robbanóanyag volt az őrizetbe vett férfinál

Őrizetbe vettek ankarai rendőrök egy férfit, akitől mintegy 100 kilogramm nitrometánt koboztak el, jelentette a CNN Türk televízió.

Az oldószerként és versenyautók üzemanyagaként is használatos folyékony szerves vegyület robbanószerként is felhasználható. A rendőrség szerint az elkobzott nitrometán a szakadár Kurdisztáni Munkapárt (PKK) szélsőségeseinek tulajdonában volt. A vegyszert tartályokba töltötték és Ankarától 80 kilométerre Polatli járásban elásták.

A hatóságok előzőleg információt kaptak arról, hogy a térségben robbanóanyagot ástak el. A helyszínt a PKK egyik tagja utáni nyomozással sikerült felderíteni, aki megpróbálta kiásni a robbanószert tartalmazó tartályokat. A férfit őrizetbe vették.

Október 10-én Ankarában az ország történelmének legsúlyosabb merényletét követték el. Az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet két öngyilkos merénylője felrobbantotta magát egy tüntetésre induló tömegben a főpályaudvar közelében. Több mint száz ember halt meg, mintegy háromszázan megsebesültek.

Nemzeti megemlékezés lesz Franciaországban

A francia RTL értesülése szerint nemzeti megemlékezést hirdetnek a múlt pénteki párizsi terrortámadás 129 áldozatáért. A rendezvényt jövő pénteken tartják a francia fővárosban.

A rendezvényen a köztársasági őrség tagjai az áldozatok fényképeit tartják. A családtagokat hívták meg, több mint ezer emberre számítanak. „Nem lesznek koporsók, ez egy nemzeti tiszteletadás, nem állami temetés” – közölték.

Az orosz törvényhozás is fellép a terror ellen, a halálbüntetés is szóba kerülhet

Terrorellenes intézkedéseket fogadhatnak el pénteken az orosz törvényhozásban – ennek része a terroristának nyilvánított személyek súlyos büntetése.

A Kreml megerősítette, hogy a lépéssel az Egyiptomban lezuhant utasszállító gép elleni merényletre reagálnak, és az intézkedésnek köze van a párizsi merénylethez is. Egyes törvényhozók azt mondták: biztosítani akarják Vlagyimir Putyint arról, hogy élvezi a támogatásukat, ha további fellépésről dönt a szíriai szélsőségesek ellen.

Egy képviselő azt mondta: javasolni fogja a törvényhozásban, hogy hozzák vissza a halálbüntetést a terroristák és segítőik ellen. Az viszont még nem világos, hogy a javaslat széles körű támogatást kap-e.

A képviselőház a tömegrendezvények és tömegközlekedési létesítmények biztonságával kapcsolatos kérdésekről is tárgyal, továbbá az orosz bevándorláspolitikával kapcsolatban is elképzelhetőek módosítások – áll a Reuters tudósításában.

Térfigyelő kamerán bukkantak rá Abaaoudra

A francia rendőrfőkapitány egy péntek reggeli rádióinterjúban elmondta: a pénteki merényletek kitervelésével gyanúsított, később megölt Abdelhamid Abaaoudra először egy térfigyelő kamera felvételén bukkantak. A metróban figyeltek fel rá, közel ahhoz a helyszínhez, ahol a támadás során használt fekete Seatot megtalálták. Az autó, melyet Belgiumban béreltek, tele volt Kalasnyikovokkal, a rendőrség feltételezése szerint ezekkel a fegyverekkel hajtották végre a merényletet.

Belgiumban nem emelik a terrorfenyegetettség szintjét

Belgiumban nem emelik tovább a terrorfenyegetettségre vonatkozó riasztási szintet a hatóságok, bár egyes biztonsági intézkedéseket fokozni fognak, jelentette pénteken a nemzetbiztonsági tanácsra hivatkozva a belga hírügynökség.

Az újabb biztonsági intézkedések pontos részletei egyelőre nem ismertek. Mindenesetre a VRT közszolgálati adó arról számolt be, hogy a rendőrök és a katonák a továbbiakban gyakrabban fognak majd járőrözni Belgiumban.

Az országban a múlt heti párizsi terrorcselekmények után a négyfokú skála harmadik szintjére emelték a terrorfenyegetettségi riasztást. A pénteki híradások szerint ugyanakkor a legfelsőbb fokozat életbe léptetése nem indokolt.

A párizsi merényletek feltételezett kitervelője és egyes elkövetői is belga állampolgárok voltak, és az akciókat vélhetően részben Brüsszel Molenbeek nevű városrészében szervezték meg.

A Gazet van Antwerpen című belga lap pénteki számában azt írta, hogy a rendőrség jelenleg is keresi a merényletek kitervelője, Abdelhamid Abaaoud unokatestvérének egy családtagját. A lap úgy értesült, hogy vélhetően annak a nőnek egy férfi családtagjáról van szó, aki szerdán az Abaaoud ellen a párizsi Saint-Denis-ben végrehajtott – és a terrorista halálával végződött – rendőri akció során felrobbantotta magát. A férfi a félelmek szerint bosszút akar állni a történtekért.

Francia belügyminiszter: az európai országoknak fel kell ébredniük

Pénteken Brüsszelben válságtanácskozásra gyűlnek össze az uniós bel- és igazságügy-miniszterek. A tanácskozás kiemelt témája lehet a schengeni övezet külső határellenőrzésének szigorítása.

A BBC beszámolója szerint Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kijelentette: az európai országoknak fel kell ébredniük a párizsi merénylet után. Közölte: a francia hatóságok nem kaptak értesülést arról, hogy a múlt pénteki merényletek szervezésével gyanúsított Abdelhamid Abaaoud Európába érkezett. A terroristáról először azt gondolták, Szíriából vezényelte a támadást, de a szerdai saint-denisi rajtaütést követően a helyszínen megtalálták golyók szaggatta holttestét.

A rendelkezésre álló információk szerint Abaaoud 2013-ban utazott először Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz. 2014 januárjában ugyancsak regisztrálták, hogy Németországon keresztül Isztambulba utazott és onnan visszatért Szíriába. 2015 januárjában Görögországból hívott mobilján egy belgiumi iszlamista sejthez köthető személyeket. Csak három nappal a párizsi terrortámadás után, november 16-án kapott Franciaország olyan hírszerzési értesüléseket, mely szerint Abaaoud francia területen tartózkodik.

Belgium a terrortámadás után nagy nyomás alá került. Egy volt magas rangú francia hírszerző tiszt a francia sajtóban azt mondta: Belgiumban egyszerűen nem jutott a hatóságok tudomására, hogy ott készítették elő a merényletet. Belgium miniszterelnöke ugyanakkor azt mondta: nem fogadja el a kritikákat, a saint-denisi rajtaütést is országa hírszerzési értesülései nyomán indították. Emellett biztonsági intézkedéseket jelentett be, melyeknek része a Szíriából visszatérő dzsihádisták bebörtönzése és a terrorizmusgyanúba keveredett személyek őrizetének meghosszabbítása.

Nem aggódik a terrorveszély miatt a szállodaszövetség

A terrorveszély miatt nem aggódik a hazai turizmusért a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a menekült-mentes Budapestet szeretik az amerikai turisták, közölte pénteki számában a Magyar Idők.

Ugyanakkor a Magyarországra készülő amerikai turisták feltételeket szabnak a fővárosi szállodáknak, azt kérik, amennyiben “elfajul a migránshelyzet”, kötbér nélkül mondhassák vissza a magyarországi szállásokat – értesült a lap.

Niklai Ákos, a szövetség elnöke a lapnak kifejtette: a statisztikák szerint a legnagyobb migránsválság idején, szeptemberben is számottevően nőtt az Egyesült Államokból a magyar fővárosba érkezők száma.

A szakember szerint mára már túlzottnak nevezhető az amerikaiak óvatossága, hiszen Magyarország biztonságos úti cél, amely időben terelte el a bevándorlási hullámot.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország jelenleg is a béke és nyugalom szigete, ám más kérdés, ha egy tengerentúlon élő turista az európai eseményeket hazánkra is kivetíti.

Ugyanakkor a városlátogatások őszi csúcsszezonjában egy vidéki és egy budapesti utazásszervező cég is azt jelezte a Magyar Időknek, hogy a héten az átlagosnál többen mondták vissza, vagy cserélték későbbi időpontra a francia fővárosba tervezett utakat. Az utazás-szervezők rövid távon további visszaesésre számítanak.

A pakisztániaknak nincs véleményük az Iszlám Államról

Pedig kevés állam van, amelyik többet szenvedett volna az utóbbi pár évben, mint ők. 2000 és 2014 között a terrorakciók 14 százalékát Pakisztánban hajtották végre, mégis: a megkérdezettek hatvan százaléka azt mondta, nincs véleményük az IÁ-ról.

Ráadásul 9 százalék szimpatizál velük, 28 pedig nem. Katt a lenti linkre a többi adatért.

(Quartz)

Olvasói sztorik