Élő Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: 130-ra nőtt a halálos áldozatok száma

Megszólalt a szerdai, Párizs melletti terrorellenes akciót levezénylő kommandós parancsnok. Brüsszelben összeültek az uniós miniszterek. Folyamatosan követjük az eseményeket.
  • Egy hete történt a párizsi terrortámadás – rockkoncerten, focimeccsen, vendéglátóhelyeken csaptak le a merénylők. 130-an haltak meg, 352-en megsebesültek, 41 embert az intenzív osztályokon ápolnak.
  • A merénylet után a legnagyobb rendőri rajtaütés szerdán hajnalban történt Párizs mellett, Saint-Denis-ben. Ennek során ketten meghaltak, egy nő felrobbantotta magát és a lakást.
  • Megölték a párizsi merényletek kitervelőjét, Abdelhamid Abaaoudot – erősítette meg az ügyészség. Már csak egy ismert résztvevő, Salah Abdeslam van szabadlábon.
  • Nyugat-Európában folyamatos a terrorpánik, sorra mondanak le rendezvényeket, középületeket ürítettek ki. Magyarországon is fokozott terrorkészültség van érvényben.

Folyamatosan követjük a fejleményeket. A csütörtöki eseményekért kattintson ide.

Ez maradt a házból, ahol rajtaütöttek a terroristákon

Galéria
MTI/EPA/AP

Franciaország az ENSZ-ben hirdet háborút az Iszlám Állam ellen

Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan döntést kíván elfogadtatni, amely lényegében háborút hirdet az Iszlám Állam ellen, a tagokat arra hívná fel, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a terrorszervezet megfékezésére a párizsi terrortámadások nyomán – írja a Guardian.

Franciaország ENSZ-nagykövete, Francois Delattre csütörtökön azt mondta: a példa nélküli fenyegetettség az egész nemzetközi közösségtől erős, egységes és határozott fellépést követel meg.

Francia tisztségviselők reményüket fejezték ki, hogy a határozatot elfogadja a Biztonsági Tanács, miután a vétójoggal rendelkező Kína és Oroszország állampolgárai is a terror áldozatául estek. Ezek az országok egyébként rendszerint blokkolják az olyan határozatokat, melyek más országok területén való beavatkozásra vonatkoznak. Moszkva ENSZ-nagykövete, Vitalij Csurkin közölte: nem lát kifogásolnivalót a francia tervezetben.

A határozattervezet egyébként nem ad jogi alapot katonai beavatkozásra, de fontos politikai támogatást jelent a terrorszervezet elleni fellépéshez.

Az amerikai hírszerzés adatbázisában is szerepeltek a párizsi merénylők

A párizsi merénylet elkövetői közül legalább négyen szerepeltek az amerikai hírszerzés adatbázisában – tudósít a Reuters. Legalább egy személy pedig rajta volt az Egyesült Államok beutazást tiltó listáján.

Az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ titkosított adatbázisában 2013 végén 1,1 millió személy szerepelt. A listát a hírszerző és rendvédelmi szervezetek adataiból állították össze, a párizsi támadókra vonatkozó információkat az európai hatóságoktól kapták.

A Reuters azt írja: egy másik amerikai kormányszerv, a Terrorista-átvilágítási Központ nem titkos minősítésű adatbázisokat kezel, a légitársaságoknak ezen kormányszerv felé kell továbbítaniuk az utaslistákat. A szervezet szóvivője ugyanakkor közölte: nyilvánosan nem adnak információt arról, hogy egy személy szerepel-e az adatbázisaikban, mert ez gyengítené az amerikai hatóságok képességét a terrorcselekmények feltárására és a közlekedésbiztonság fenntartására.

Öngyilkos merénylőkre figyelmeztetnek Obama látogatása előtt

Egy, a maláj rendőrségtől kiszivárgott jelentés arra figyelmeztet, hogy tíz öngyilkos merénylő tartózkodik Kuala Lumpurban, ahol a hétvégén a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének találkozóját tartják. A rendezvényen Barack Obama amerikai elnök és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke is részt vesz. A találkozó biztonságára legalább kétezer katona ügyel.

A maláj rendőrfőnök közölte: a jelentés valódi, de a hírszerzési értesülések nincsenek megerősítve.

Az amerikai demokraták inkább a vízummentességi programon szigorítanának

Amerikai demokrata politikusok a menekültek befogadásának felfüggesztése helyett inkább a vízummentességi programot szigorítanák – tudósít az MTI. Olyan törvénytervezetet kívánnak beterjeszteni, ami kizárná, hogy bárki, aki az elmúlt öt évben Szíriában vagy Irakban járt, a program keretében utazhasson be az országba. Ehelyett nekik vízumot kellene beszerezniük és részt venniük a hagyományos személyes elbeszélgetésen.

Chuck Schumer demokrata szenátor kijelentette: ha egy terrorista megkísérel bejutni az Egyesült Államokba, sokkal valószínűbb, hogy a vízummentességi program réseit próbálja kihasználni, minthogy két évet várjon arra, hogy átmenjen a menekültátvilágítási folyamaton.

A múlt heti párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban felmerült: a merényletek fő szervezőjének, Abdelhamod Abaaoudnak belga állampolgárként nem lett volna szüksége vízumra az Egyesült Államokba utazáshoz, így ez az amerikai biztonsági program gyenge pontja lehet.

Az amerikai képviselőház csütörtökön fogadott el olyan törvénytervezetet, melynek értelmében addig felfüggesztik a szíriai és iraki menekültek befogadását, amíg a nemzetbiztonsági intézmények nem kezeskednek arról, hogy nem jelentenek biztonsági kockázatot.

Kerry: az Iszlám Állammal könnyebben végzünk, mint az al-Kaidával

Amerika sokkal gyorsabban képes semlegesíteni az Iszlám Államot, mint az al-Kaidát – közölte John Kerry külügyminiszter Washingtonban újságírók előtt. „Le fogjuk győzni a Dáest” – hangsúlyozta.

A tárcavezető emlékeztetett: az al-Kaida ellen 2001-ben indítottak harcot, és jó néhány évig eltartott, amíg ki tudták iktatni Oszama bin Ladent és a csúcsvezetést, és semlegesítették őket. „Reméljük, a Dáessel sokkal gyorsabban végzünk majd, úgy gondoljuk, ehhez megvan a képességünk” – mondta Kerry.

Fokozzák a légicsapásokat

A francia államfő hivatala csütörtök este bejelentette, hogy Francois Hollande parancsot adott az Iszlám Állam elleni szíriai és iraki légicsapások fokozására.

Valls: a menekültválságot kihasználva érkezett néhány merénylő

A véres párizsi merényletek kitervelői közül egyesek a menekültválságot kihasználva szivárogtak be Franciaországba – közölte Manuel Valls francia miniszterelnök csütörtökön este. Hozzátette: megkérdőjelezi a schengeni rendszert, ha Európa nem teljesíti kötelezettségeit a határok védelmében. Valls ugyanakkor elismerte, hogy a merénylők közül többen Belgiumban és Franciaországban éltek.

Terrortámadást tervező iraki férfit fogtak egy svéd menekültközpontban

A svéd rendőrség csütörtökön őrizetbe vett egy terrortámadást tervező iraki férfit, akit már két napja kerestek – közölte az MTI.

A svéd biztonsági szolgálat szerdán jelentette be, hogy konkrét értesülései vannak egy esetleges terrortámadásról, és egy konkrét személyt, Mutar Mutanna Madzsidot is megneveztek gyanúsítottként. A Six svéd hírügynökség egy névtelen forrásból származó értesülésre hivatkozva közölte, hogy egy Szíriában kiképzett iraki férfi utazott be Svédországba, hogy merényletet kövessen el.

Sajtóértesülések szerint a férfit egy menekültközpontban vették őritzetbe. A Dagens Nyheter egy szemtanút idézett, aki elmondta, hogy a rendőrség felfegyverzett különleges erőinek járműveit látta a létesítménynél. A svéd bevándorlási hivatal nem nyilatkozott az ügyben.

MTI/EPA
MTI/EPA

Sirpa Franzen, a svéd biztonsági szolgálat szóvivője csütörtökön azt mondta: a férfi őrizetbe vétele erőszak nélkül történt. Nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a férfinak lennének segítő társai.

A svéd rendőri készültség az ötfokú skálán négyes szinten van, ami azt jelenti: nagy valószínűsége van annak, hogy egyes személyeknek szándékuk és lehetőségük van támadás végrehajtására.

Olvasói sztorik